Ny

Vad sager laroplanen om utevistelse?

Vad säger läroplanen om utevistelse?

Enligt läroplanen för förskolan (Lpfö98) ska förskolan ge utrymme för barns egen fantasi och kreativitet i lek och lärande såväl inomhus som utomhus. Utomhusvistelsen bör ge möjlighet till lek och andra aktiviteter både i planerad miljö och i naturmiljö.

Vad är nytt i förskolans läroplan?

Läroplanen har också uppdaterats mot gällande lagstiftning: skollagen, språklagen och lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Det innebär bland annat att begreppen utbildning och undervisning har förts in. Genom att föra in dessa begrepp i läroplanen betonas att förskolan är en del av skolväsendet.

Hur man planera en aktivitet?

I en aktivitetsplan vill man få fram vad som ska göras, var det ska göras, hur det ska göras, när det ska göras och av vem det ska göras. Aktiviteter som ska utföras stolpas upp i exempelvis kategorier eller i den ordning som de ska utföras med en beskrivning i detalj.

Vad gör vi i förskolan?

Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Barnen ska få möjlighet att lära och utvecklas genom att leka, skapa och utforska – på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna. Att ge barnen omsorg och trygghet är en viktig uppgift för förskolan.

Vad ska en aktivitetsplan innehålla?

En aktivitetsplan är en sammanfattning av de operativa åtgärder som måste till för att nå ett visst verksamhetsmål t. ex. lansera en ny produkt/tjänst på marknaden. Aktivitetsplanen ska ge besked om vem som ska göra vad, när det ska göras och hur (på vilket sätt) det ska göras.

Hur kan man planerar en aktivitet i förskolan?

Man ska använda sig av olika sinnen och använda redskap av olika material som inspirerar barnen att röra på sig. Den fysiska aktiviteten ska varieras på ett naturligt sätt med avseende på längd, intensitet och tempo. Barnen ska få erfarenheter av att röra på sig individuellt, parvis och i grupp.

Hur undervisar man i förskolan?

Undervisningen ska utgå från ett innehåll som är planerat eller uppstår spontant eftersom barns utveckling och lärande sker hela tiden. Förskollärare ska ansvara för det pedagogiska innehållet i undervisningen och för att det målinriktade arbetet främjar barns utveckling och lärande.

Vad Hur Varför förskola?

Enligt Lpfö 18 innebär undervisning i förskolan ”att stimulera och utmana barnen med läroplanens mål som utgångspunkt och riktning, och syftar till utveckling och lärande hos barnen.” Undervisning kan förstås som både planerad och spontan där förskolläraren har det övergripande ansvaret för innehållet.

Share this post