Innehållsförteckning
Vad ska man göra om en medarbetare dör?
Om en arbetstagare dör behöver du som arbetsgivare i ett första skede hantera de reaktioner som detta ger upphov till. Därefter behöver du se till att anställningen avslutas. Anställningen upphör dagen efter dödsfallet.
När någon dör på arbetsplatsen?
Underrätta anhöriga om att arbetsplatsen planerar att hålla en minnesstund. Bjud gärna in dem och var lyhörd för anhörigas önskemål i samband med minnesstunden. Minnesstunden bör ledas av närmaste chef eller annan lämplig person och innehålla några ord om den döde. Ett musikstycke kan inleda och avsluta minnesstunden.
Hur agera vid dödsfall?
I första hand kontaktar du den som hade ansvar för personens vård. Det kan till exempel vara hemsjukvården. En läkare från hemsjukvården bekräftar sedan dödsfallet. Kontakta polisen om det finns misstankar om att personen har dött på grund av en olycka eller ett brott.
Vad gör man när en kollega dör?
Så gör du som chef när en medarbetare dör Informera alla direkt berörda – även de som inte är på plats vid just det tillfället. Informera de indirekt berörda medarbetarna samt chefer. Ordna avlastningssamtal för de direkt berörda. Företagshälsovården har samtalsledare eller kontakta en präst eller diakon.
Om dödsfallet skett på arbetet, ring 112 och berätta vad som skett. Polis och ambulans/läkare kommer att komma till arbetsplatsen. Lämna aldrig dödsbud per telefon. Polisen lämnar personligen besked till anhöriga, vilka alltid bör vara de som får information först.
Hur informera om dödsfall?
Meddela de närmaste direkt om dödsfallet De närmaste bland familj och anhöriga är allra viktigast. Alla personer som nämns i dödsfallsintygets släktutredning behöver veta om dödsfallet. Berätta också för andra, till exempel övrig släkt, vänner, kolleger och grannar.
Vad har man med sig till en minnesstund?
Minnesstund efter begravning Under minnesstunden kan man tala mer fritt och skratta tillsammans även om stämningen vanligtvis bruka vara ganska lågmäld. Man kan välja att läsa dikter, sjunga, hålla tal eller visa bilder från den bortgångnes liv.
Vem underrättar anhöriga vid dödsfall?
Som utgångspunkt bör man lämpligen titta på Ärvdabalken (ÄB) 18 kap. 2 §. I detta lagrum utpekas vem det åvilar efter en anhörigs död att kontakta de potentiella dödsbodelägarna om dödsfallet: nämligen den delägare som sammanbodde med den avlidne eller annars i nuläget kan ta hand om egendomen efter denne.