Vad står CEDAW för?
Konventionen om avskaffande av allt slags diskriminering av kvinnor (CEDAW), är en internationell människorättskonvention som antogs av FN:s generalförsamling 1979 och trädde i kraft den 3 maj 1981.
Vad är syftet med Kvinnokonventionen?
Syftet med Kvinnokonventionen är att eliminera alla former av diskriminering av kvinnor och på så sätt garantera att kvinnor har samma fri- rättigheter som män. Kvinnokonventionen är en av FN:s nio kärnkonventioner för mänskliga rättigheter. Det är den mest undertecknade konventionen efter Barnkonventionen.
Hur kom Kvinnokonventionen till?
Gruppen arbetade fram en deklaration som FN:s generalförsamling accepterade år 1967. Denna deklaration blev grunden till 1979 års konvention om avskaffande av all slags diskriminering mot kvinnor, inklusive könsroller, polygami, skydd från människohandel och prostitution.
När kom Kvinnokonventionen?
Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (Cedaw) är en internationell människorättskonvention som antogs av FN:s generalförsamling 1979. Sverige undertecknade konventionen som första land 1980, och i september 1981 hade 20 länder ratificerat konventionen och den kunde träda i kraft.
Vad händer om män bryter mot Kvinnokonventionen?
Länderna ska se till att de som bryter mot lagar om diskriminering kan bli straffade. Länderna ska se till att domstolar och andra myndigheter skyddar kvinnors rättigheter lika bra som männens rättigheter. Länderna ska inte göra sådant som diskriminerar kvinnor och även se till att inga myndigheter diskriminerar.
Vad är syftet med Barnkonventionen?
Barnkonventionens syfte är att garantera alla barn deras mänskliga rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990.
Vad är syftet med Unicef?
Vi skapar en bättre värld Över hela världen kämpar vi i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar för att alla barn ska få den barndom som de har rätt till. Barnkonventionen styr vårt arbete.