Ny

Vad tacker det europeiska sjukforsakringskortet?

Vad täcker det europeiska sjukförsäkringskortet?

Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES-land eller i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

Hur länge gäller sjukförsäkringskortet?

Du eller din vårdgivare måste uppge ditt svenska personnummer. Försäkringskassan kan inte utfärda ett provisoriskt intyg på förhand. EU-kortet kostar ingenting och är giltigt i 3 år. Barn ska ha ett eget EU-kort.

Vilka har rätt till EU-kort?

Vem kan ha nytta av kortet? För att vara berättigad till ett kort måste du vara försäkrad eller omfattas av det statliga försäkringssystemet i någon av Europeiska unionens medlemsstater eller i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz. Alla familjemedlemmar som reser bör ha sitt eget kort.

Måste man ha EU-kort när man reser?

Behöver jag ett EU-kort när jag reser inom Norden? Nej, om du ska resa inom Norden behöver du inget EU-kort. För att få nödvändig vård räcker det med att visa upp en ID-handling och uppge din bostadsadress i Sverige. Om ditt barn behöver nödvändig vård behöver hen en egen ID-handling.

Vad ingår i EU-kortet?

EU-kortet (det europeiska sjukförsäkringskortet) ger dig rätt till vård när du reser inom EU/EES och Schweiz. Du har rätt till vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du betalar enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

Måste man ha EU-kort?

Du ska alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett konkret bevis på att du är försäkrad i ett EU-land. Om du inte har något EU-kort eller om du inte kan använda det (till exempel för privat vård), kan du inte vägras vård.

Vilka länder kan man resa till utan pass?

Med det nationella ID-kortet kan man resa till följande länder utan att medföra pass: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien.

Share this post