Innehållsförteckning
Vad var det som väckte hans intresse för hälsa ohälsa och det salutogena perspektivet?
Tanken om salutogenes uppkom när Antonovsky utförde en undersökning på en grupp israeliska kvinnor och hur dessa kvinnor upplevde klimakteriet. Han fann att de judiska kvinnor som överlevt nazismens koncentrationsläger hade en förmåga att bevara sin hälsa trots alla de fasor som de hade genomlidit.
Vad är salutogena faktorer?
Det salutogena perspektivet innebär att tonvikten läggs på hälsobringande faktorer, så kallade ”friskfaktorer” snarare än på ”riskfaktorer”. Ordet kommer dels från latinets salus som betyder hälsa, dels från det grekiska ordet genesis, som står för ursprung eller uppkomst.
Hur kan man arbeta salutogent?
När man arbetar med människors hälsa utifrån ett salutogent förhållningssätt fokuserar man på det positiva som finns hos personen och i dennes omgivning. Genom optimism, självförtroende och humor bygger man upp och stärker människor.
Vad är fokus i det salutogena perspektivet?
Det salutogena perspektivet bidrar inom arbetsmiljön till ett proaktivt hälsofokus – ett intresse för vad som upprätthåller en god hälsa samt ökar engagemang och arbetsglädje. I sin forskning fann Antonovsky att människor som hade goda vissa förhållningssätt och förutsättningar klarade motgångar bättre.
Vad innebär ett salutogent perspektiv på åldrandet?
Det salutogena perspektivet innebär att man betonar hälsobringande faktorer, det som gör att människor mår bra. Antonovsky pratade om kasam, det vill säga känsla av sammanhang, och delade upp begreppet i tre delar: Begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet.
Hur kan du arbeta efter ett salutogent perspektiv inom vård och omsorg?
Projektet utgick från ett salutogent perspektiv, som innebär att omsorg och vård i första hand bör bygga på, och uppmärksamma de resurser den äldre har, till exempel i form av kunnande, erfarenhet och socialt nätverk, genom att fokusera på det friska och utvecklingsbara.
Vad står KASAM för och vad innebär ett salutogent förhållningssätt ge exempel?
KASAM En tillit till sin förmåga att identifiera inre och yttre resurser, använda dem om och om igen på ett hälsofrämjande sätt. Ett sätt att se på livet som sammanhängande, begripligt, hanterbart och meningsfullt. Ett sätt att tänka vara, handla och bemöta andra människor.
https://www.youtube.com/watch?v=R7QpxEdbmG4