Ny

Var Descartes skeptiker?

Var Descartes skeptiker?

René Descartes är framför allt känd för sin filosofiska sats ”je pense, donc je suis” (i latinsk översättning ”cogito, ergo sum”: jag tänker, alltså finns jag)….René Descartes[redigera | redigera wikitext]

Befattning
Professor
Noterbara verk mängdteori
Barn Francine Descartes (f. 1635)
Föräldrar Joachim Descartes

Hur skiljer sig Descartes från Locke i hur vi når kunskap?

Politik och kunskap På 1600-talet tänkte filosofer väldigt brett; ofta på såväl politiska frågor som på kunskapsteorier. John Locke levde i England och han ansåg i motsats till Platon och Descartes att människan inte har några medfödda idéer. Han menade att all vår kunskap är grundad på erfarenhet.

Vad är kunskap för Descartes?

Descartes brukar i kunskapsteoretiska sammanhang betraktas som rationalist och fundamentist, vilket innebär att han menar att människan med hjälp av förnuftet kan vinna insikt i verklighetens sanna natur, att det finns medfödda idéer och att kunskapen måste byggas på ett säkert fundament.

Hur kan vi nå kunskap enligt rationalismen och empirismen?

Rationalister ser kunskap som ett spindelnät, såsom spindeln skapar sitt nät av sekret, så skapar människan sin kunskap genom tänkande. Vad är empirism? – kunskap genom sinneserfarenhet. Empirister anser att vi får kunskap genom erfarenhet och att vår kunskap beror på vår förmåga att ta in intryck från omvärlden.

Vad är systematiskt tvivel?

Det systematiska tvivlet Planen verkställs, men inte heller detta visar sig vara vägen till kunskap och insikt. Allting där minsta osäkerhet kan finnas förkastas och det sker ett upphöjande av tvivlet som en grogrund för vetande.

Vad är Descartes?

Den franskfödde tänkaren Descartes har blivit kallad ”den moderna filosofins fader” och i hans Avhandling om metoden att rätt vägleda sitt förstånd och söka sanningen i vetenskapen (1637) inleddes sannerligen en ny filosofisk metod.

Hur kom Descartes fram till Cogito ergo sum?

Han tvivlade på allt utom själva tvivlandet, och slutligen kom han fram till något han inte kunde tvivla på; ”jag tänker, alltså finns jag” (lat. cogito ergo sum). Eftersom han hade förmågan att tvivla så tänkte han, vilket bevisade att han fanns. Detta var en fast princip, grunden till hans filosofi.

Share this post