Innehållsförteckning
Var kommer broccoli ifrån?
Odlingshistoria. Broccoli odlades av greker och romare redan för 2 000 år sedan, och har möjligen odlats i Sverige sedan vikingatiden då annan kål började odlas. Det var först på 1950-talet som den blev populär – först i USA och sedan i Europa. Broccoli kan odlas över hela Sverige, då den är relativt härdig.
Vad består broccoli av?
Broccoli är rik på mängder av vitaminer och mineraler. Broccoli innehåller ordentligt av både C-, A- och K-vitamin, folsyra, kalcium, järn och en viktig antioxidant som kallas sulforafan och så klart – kostfiber. Broccoli innehåller med andra ord massor av näringsämnen som får oss att må bra.
Är broccoli Kolhydrater?
Näringsinnehåll. Näringsvärde per 100g. Energi 27 kcal/112 kJ, Vatten: 90g, Protein: 3g, Fett: 0,4g, Kolhydrater: 2,7g, Kostfiber: 2,5g, Kalium: 385mg, Kalcium: 48mg, Järn: 0,9mg, Selen: 1µg, ß-karoten: 920µg, C-vitamin: 83mg.
Broccoli växer till en höjd och bredd på 50-80 cm beroende på sort, och trivs i både sol och i halvskugga. Den bästa skörden av broccoli produceras vid + 15-20 grader. Broccoli trivs bäst i väl kalkade, fuktiga och mycket djupa jordar.
Var odlar man broccoli?
I Sverige kan man så broccolifrön direkt i trädgårdslandet om man bor i södra Sverige. I resten av landet är det bättre att fröså inomhus och plantera ut i trädgårdslandet när det blivit varmare ute.
Hur skapas broccoli?
Broccoli är mycket nära besläktad med blomkål. Broccolin skördas strax innan blomknopparna är på väg att slå ut. Man tror att broccolin ursprungligen kommer från östra medelhavsområdet, men man vet inte säkert när den först dök upp. Broccoli är rik på antioxidanter, såsom sulforafan och karotenoiden lutein.
Kan man odla broccoli i Sverige?
Broccolin är en av de mer lättodlade sorterna av kålväxter, den kräver därför inte alltför mycket av dig – oavsett du är nybörjare eller en mer erfaren odlare. Att den dessutom är frosttålig gör att det går bra att odla broccoli oavsett var i Sverige du är bosatt.