Innehållsförteckning
Var runt tånagel?
När och var ska jag söka vård? Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig: Du får varbildning och smärta runt en nagel. Besvären blir inte bättre trots att du har försökt lindra dem själv.
Varför luktar tånaglar äckligt?
I många fall är nagelsvamp orsaken till besvären, ofta utan att den drabbade vet om det. Nagelsvamp kan sprida sig från fot till hand, nagel till nagel och människor emellan och det blir vanligare ju äldre man är. Förutom det rent kosmetiska besväret kan det även smärta och lukta illa av den svampangripna nageln.
Vad ska man göra åt en Blånagel?
Behandling vid blå nagel
- Ta något vasst, en nål eller liknande.
- Hettar upp ena änden.
- Ta den upphettade änden och bränner ett hål rakt igenom nageln.
- När blodet får sippra ut genom det brända hålet, släpper smärtan.
- Tvätta såret noga så att det inte blir infekterat.
Vad är Unguis Incarnatus?
Definition: Nagel som skär in i huden, ofta på stortå.
Vilken antibiotika mot nageltrång?
Expektans och nagelvårdsråd kan prövas i lindriga fall. Omläggning med alsolspritomslag, eventuellt antibiotika (Terracortril med polymyxin B, örondroppar i nagelfåran 2-3 gånger per dag under några dagar, eller systembehandling vid svårare infektion, t ex flukloxacillin (Heracillin) 1 g, 1 x 3).
Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?
Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?
Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.
Kan antibiotika minska antalet bakterier i tarmen?
Antibiotika minskar antalet bakterier i kroppen, både de som orsakar sjukdom och andra som är nyttiga. Minskad mängd nyttiga bakterier i tarmen kan ge magbesvär med lös avföring. Makrolider kan göra att du mår illa, kräks och får ont i magen. Det kan hända att du får hudutslag när du behandlas för en infektion.