Innehållsförteckning
Varför behöver hjärnan vila?
Hjärnan behöver vila för att vi ska må bra och prestera bra. Att ständigt vara igång gör att vi inte kan prestera som vi vill eller borde. Det i sig skapar stress vilket i sin tur påverkar både vårt beslutsfattande och vårt immunförsvar.
Hur vilar man hjärnan bäst?
Prova att lägga undan telefonen och bara vara. Boka in pauser med dig själv under dagen. Framförallt på jobbet är det bra att få in en rutin att ge hjärnan en paus. En micropaus handlar inte om att tysta alla tankar utan att låta dem sakta in och fokusera på en sak i taget.
När vilar hjärnan?
Istället är det bättre om du rör på dig, tar några djupa andetag och återvänder till arbetet när du känner dig i balans. När du tappar fokus – dra inte omedelbart slutsatsen att du har dålig självdisciplin. Det kan vara hjärnan som signalerar att den behöver vila.
Vad gör hjärnan när vi ägnar oss åt avkoppling?
Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.
När hjärnan går på högvarv?
För att avdramatisera och undvika att hjärnan börjar gå på högvarv i sängen kan kognitiv beteendeterapi vara en lösning. Men ofta kommer man långt bara med att undvika sociala medier och jobbmejl på kvällen.
Vad är default mode Network?
Det finns ett nätverk i hjärnan som kallas DMN default mode network (benämns också task-negative-network, TNN) som är aktivt när hjärnan inte har en specifik uppgift. Hjärnan ägnar sig då åt att analysera vad andra människor tänker och tycker om oss.
Vad är DMN?
Det jag fick lära mig var att våra hjärnor (bland annat) är uppbyggda av ett nätverk mellan olika strukturer i hjärnan som på engelska kallas ”default mode network”, förkortas DMN, som aktiveras när vi dagdrömmer, tänker tillbaka på ett gammalt minne, tänker på oss själva eller inte fokuserar på någon särskild uppgift.
När hjärnan inte orkar längre?
Hitta balansen. Ofta behövs en längre återhämtning för att få tillbaka den mentala energin än vid vanlig trötthet. Därför är det bra att minska risken för hjärntrötthet genom en balans mellan aktivitet och vila. Viktigast av allt är att lyssna på kroppen och spara på sin energi.