Varför bryts ljuset inåt i en konvex lins?
Avståndet mellan linsen och brännpunkten är brännvidden. Byter vi från en konvex till en konkav lins, så sprider vi ljusstrålarna istället. Då samlas de inte i en punkt på andra sidan, men vi kan dra ut tänkta linjer, bakåt genom linsen, och se var de linjerna möts. Den här punkten kallas också brännpunkt.
Hur funkar förstoringsglaset?
Förstoringsglaset skapar en förstorad virtuell bild av föremålet framför linsen under förutsättning att avtåndet till föremålet är mindre än linsens brännvidd. Ofta är linsen monterad på någon form av ram. Antingen på ett handtag (se första bilden) eller på någon form av ställning (se andra bilden).
Hur räknar man ut en brännvidd?
Det finns flera metoder för att experimentellt bestämma linsers fokallängd. För en konvex lins är den enklaste och minst noggranna metoden att rikta linsen mot solen och mäta avståndet mellan linsen och bilden. Detta avstånd är då fokallängden.
Hur räknar man ut Brännvidden på en konvex lins?
För en konvex lins är den enklaste och minst noggranna metoden att rikta linsen mot solen och mäta avståndet mellan linsen och bilden. Detta avstånd är då fokallängden.
Hur bryts ljuset i olika linser?
Linser
- I konvexa linser samlas ljusstrålarna ihop till en punkt. Den kallas brännpunkt (=fokus).
- I en konkav lins så sprids ljuset. Ljusstrålen i mitten, som går rakt in mot linsen, bryts inte alls.
- Även en konkav lins har både brännpunkt och brännvidd. Hur då när strålarna inte möts?
Hur går ljuset i en konvex lins?
I en konvexlins bryts pararella ljusstrålar så, att de samlas i en punkt, brännpunkten. Varje lins har två brännpunter. En framför och en bakom, avståndet mellan linsens brännpunkt kallas brännvidd. En konvex lins, eller positiv lins, är en lins som är konvex, det vill säga att den är tjockare i mitten.