Innehållsförteckning
Varför har vi inte malaria i Sverige?
In på 1930-talet var flera av malariamyggorna i Sverige infekterade med malariaparasiten, och följaktligen spred malaria i Sverige. Huvudsakliga vektorer var källarfrossmygga, stallfrossmygga och troligen även tvillingfrossmygga. Numera är emellertid svenska malariamyggor inte infekterade.
Hur många har dött av malaria genom tiderna?
Runt om i världen löper 3,2 miljarder människor, nästan hälften av jordens befolkning, risk att få malaria. Under 2020 registrerades omkring 241 miljoner fall av malaria i världen, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Uppskattningsvis dog 627 000 människor samma år av sjukdomen.
Vem namngav Kinabark?
Kininet isolerades och namngavs 1817 av de franska forskarna Pierre Joseph Pelletier och Joseph Bienaimé Caventou. På Inkarikets språk, quechua, kallades kinaträdets bark ”Quina-Quina”, ungefär ”bark av bark” eller ”helig bark”, detta gav den det franska namnet quinine.
Finns malaria i Italien?
Malaria har inte funnits i Italien på nästan 50 år. Sofia Zago dog på ett sjukhus i staden Brescia natten till måndag. Hon diagnosticerades med malaria på lördag och flyttades genast till intensivvården men hennes tillstånd fortsatte försämras.
Har mygga som värddjur?
Det finns över 3500 arter av stickmyggor i världen, av dem finns minst 47 arter i Sverige. Myggarterna i Sverige sticker både djur och människor, våra myggor är relativt ospecifika i sitt val av värddjur. I andra klimatzoner finns det arter som som är mer kräsna och riktar in sin jakt mot speciella djur.
När fanns malaria i Sverige?
Malaria var förr en vanlig sjukdom i Sverige. Läkare och apotekare på 1600- och 1700-talen beskrev problemen med koldesot, skelfva, frösesiuka eller frossa som sjukdomen kallades. Det sista inhemska fallet inträffade1933. Malariamyggorna finns kvar i Sverige, men parasiten försvann när levnadsstandarden ökade.