Ny

Varfor saltvatten hav?

Varför saltvatten hav?

Saltet i havet kommer från berggrunden. Det förs gradvis ut till havet med floder och andra vattendrag. Det kan verka underligt eftersom havet är mycket saltare än floderna. Men floderna för med sig små mängder salt (och andra ämnen) som de sköljer loss från berggrunden där de flyter fram.

Vad är det som förorenar Östersjön?

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Avrinningsområdet består av nio länder med totalt 90 miljoner människor. I länderna finns industrier, jordbruksmarker och skogsbruk. Härifrån tar vattendragen med sig stora mängder föroreningar och gifter som till slut hamnar i havet.

Hur skiljer sig isen mellan söt och saltvatten?

Fryspunkten för havsvatten är något lägre än för sötvatten (ca -1.7oC för salthalt 32 promille) och varierar med salthalten. Hur fort isen växer styrs av värmeflödet upp genom isen från undre ytan. Från isens övre yta flödar sen värmen vidare upp i atmosfären.

Varför salthalten varierar mellan norra och södra delen av Östersjön?

Orsaken är de varierande djupen och den höga salthalten i djupvattnet som inte finns på andra ställen så kustnära i Sverige. Skagerrak är det vatten där det finns mest arter i hela Sverige. Här lever runt 1500 djur och växter vilket bland annat beror på att salthalten är hög – runt 30 promille eller mer.

Vilka utsläppskällor bidrar till Östersjön övergödning?

Mänskliga aktiviteter leder ibland till övergödning av havet. Det kan röra sig om gödsel från jordbruket, utsläpp av avloppsvatten eller avverkning av skog. Hoten mot Östersjön och Västerhavet kommer dock inte bara från svenska håll.

Vad är Saltsprångskikt?

Salthalten varierar på olika djup Salthalten ökar snabbt när man går djupare från 40 till 80 meter. Fortsätter man neråt jämnar den ut sig igen. Saltsprångskiktet kallas haloklinen. Haloklinen isolerar djup- och ytvattnet och försvagar eller helt förhindrar syreöverföring till djupt vatten.

Share this post