Innehållsförteckning
Varför satsar man inte på kärnkraft?
Enligt energiöverenskommelsen som riksdagen kom överens om 2016 så står det att kärnkraften ska avvecklas successivt. Kärnkraft är inte en förnyelsebar energikälla och uranet kommer att ta slut inom en snar framtid. Att investera i kärnkraft under en brinnande klimatkris är inte i närheten av hållbart.
Borde Sverige satsa på kärnkraft?
De svenska kärnkraftverken är gamla och många av de reaktorer som används idag behöver ersättas inom kort. Vi har dessutom en bred politisk energiuppgörelse om att all elproduktion ska vara helt förnybar till 2040. Trots 40 års användning av kärnkraft i Sverige är frågan om slutförvar och avfallshantering inte löst.
Vad kan det finnas för säkerhetskrav om man arbetar på ett kärnkraftverk?
Alla delar i ett kärnkraftverk är byggda med hög kvalitet och stora säkerhetsmarginaler. De svenska kärnkraftverken är byggda med tanke på att människor gör fel ibland, trots träning. Därför finns 30-minutersregeln som innebär att alla åtgärder som måste ske den första halvtimmen efter ett fel alltid sker automatiskt.
Varför kan kärnkraft vara farligt?
Risker med kärnkraft Den största nackdelen med kärnkraft är att det skapas radioaktiva ämnen vid driften. En svår olycka skulle kunna leda till utsläpp av radioaktiva ämnen som kan påverka omgivningen. Därför måste ett kärnkraftverk vara konstruerat så att inte radioaktiva ämnen kan komma ut på ett okontrollerat sätt.
Vad är en Bränslehärd?
Bränslehärden är en del av reaktorns säkerhetssystem. Om moderatorn i formen av vatten skulle försvinna och därmed kylningen så skulle bränslehärden börja smälta. I en reaktor transporteras ångan från turbinen till en kondensorn.
Vad kallas reaktionen när en atomkärna klyvs?
Fission betyder klyvning. Ordet används i fysikaliska sammanhang för klyvningen av atomkärnor, kärnklyvning, så som sker i exempelvis kärnkraftverk och kärnvapen. I denna process frigörs enorma mängder energi.