Innehållsförteckning
Vem får gå först?
De med kortast anställningstid sägs i regel upp först, under förutsättning att någon med längre anställningstid har tillräckliga kvalifikationer och kan ta över deras arbetsuppgifter. Går inte det, får den anställde vara kvar, och man går vidare i turordningen.
Vad gäller vid tillsvidareanställning?
Att ha en tillsvidareanställning innebär att man har en anställning som gäller tills den dag du själv säger upp dig eller tills den dag då din arbetsgivare säger upp dig. Denna typ av fasta anställning har alltså inte någon fast tidsram som till exempel en projektanställning eller ett vikariat ofta har.
Vem ska sägas upp först?
Huvudregeln i LAS är enkel: sist in – först ut. Om några varit anställda lika länge är det deras ålder som är avgörande. Äldre personer har starkare skydd än yngre personer. Tillräckliga kvalifikationer kan också vara avgörande.
Kan man säga upp vem som helst?
Hur en anställning kan upphöra En tills vidareanställning (i dagligt tal fast anställning) gäller tills den sägs upp och uppsägningstiden har löpt ut. Anställningen kan sägas upp av både dig själv och av arbetsgivaren, men arbetsgivaren måste ha saklig grund , det vill säga giltiga skäl, för att kunna säga upp dig.
När upphör en tillsvidareanställning?
En tillsvidareanställning kan upphöra på initiativ av arbetsgivaren genom uppsägning med uppsägningstid eller omedelbart genom avsked. En tidsbegränsad anställning upphör i regel automatiskt vid anställningstidens utgång. Arbetstagare får sägas upp av arbetsgivaren endast då det finns saklig grund för uppsägning.
Hur kan en tillsvidareanställning avslutas?
Uppsägning och tillsvidareanställning Arbetstagaren behöver ingen anledning till att avbryta en anställning. Arbetsgivaren kan endast göra detta med ”saklig grund”. Det handlar i princip endast om två anledningar, arbetsbrist och personliga skäl. Arbetsbrist kan dock innefatta många saker.
Är fast lön bättre än timlön?
Svar: Skattemässigt spelar det ingen roll om du har timlön, daglön, veckolön, månadslön eller årslön. Inkomst av tjänst beskattas lika oavsett hur ofta lönen betalas ut. Det gäller även vid rörlig lön som provision och bonus.
Hur mycket kan man jobba som timanställd?
Är den normala arbetstiden på din arbetsplats 40 timmar i veckan (cirka 170 timmar per månad beroende på avtal) får du alltså inte jobba mer än 220 timmar i månaden. Men du kan inte jobba så mycket i mer än fyra månader, för under ett kalenderår får du enligt lagen inte jobba mer än 200 timmar övertid.