Innehållsförteckning
Vem gjorde stockholmssyndromet?
Rånet började när Jan-Erik ”Janne” Olsson, en fånge på permission, gick in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm den 23 augusti 1973. Olsson var beväpnad med en kpist och dynamit och avlossade en skottsalva ut i lokalen. En banktjänsteman lyckades larma polis som genast anlände till platsen.
Varför heter det stockholmssyndrom?
Denna företeelse, som också är känd från de tyska koncentrationslägren på 1930- och 40-talen, har fått sitt namn efter gisslandramat vid Norrmalmstorg i Stockholm 1973, då ett antal personer togs som gisslan av bankrånare. I situationer som är totalt nya måste individerna finna nya roller för sitt beteende.
Vad hände under Norrmalmstorgsdramat?
En sommardag i augusti 1973 blev fyra personer som jobbade på Kreditbanken på Norrmalmstorg tagna som gisslan av en bankrånare. Dramat innebar en stor polisinsats och pågick under fem dagar. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media.
Finns stockholmssyndromet?
Stockholmssyndromet eller Norrmalmstorgssyndromet, är ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer hållna fångar mot sin vilja utvecklar en relation till kidnapparen/kidnapparna och tar parti för förövaren mot polisen. Detta kan vara ett uttryck för identifikation med förövaren.
Vad är Stockholm syndrom?
Stockholmssyndromet. Stockholmssyndromet har blivit ett världskänt fenomen som innebär att personer som tas som gisslan sympatiserar med eller identifierar sig med förövarna.
Vem myntade stockholmssyndromet?
Det myntades av psykiatern Nils Bejerot, som assisterade polisen under rånet, och han kallade det ”Norrmalmstorgssyndromet”. Men när termen spreds till såväl vetenskaplig litteratur som populärkultur översattes den till ”Stockholmssyndromet”.
Hur stort är Norrmalmstorg?
Ytbeläggningen på Norrmalmstorg är känslig, begränsad fordonstrafik och högsta tillåtna bruttovikt för fordon är 3,5 ton. Närliggande spår och tillhörande elledningar begränsar också möjligheten för transporter.