Ny

Vem har ratt att rosta i kommunalval?

Vem har rätt att rösta i kommunalval?

Rösträtt. För att ha rösträtt i kommunval måste man vara införd i röstlängden för den specifika kommunens val. Alla svenska, isländska, norska och EU-lands medborgare som har fyllt 18 år senast på valdagen förs per automatik in i röstlängden för valet i den kommun där de är folkbokförda 30 dagar innan valet.

Vem har inte rösträtt?

Rösträtt till riksdagen regleras i Regeringsformen. En svensk medborgare kan inte bli fråntagen sin rösträtt med mindre än att man blir av med sitt medborgarskap.

Hur går valet till i Sverige?

Hur valen går till regleras i vallagen. Valsystemet är nästan helt proportionellt. Det innebär att riksdagen ska sättas samman så att platserna, de så kallade mandaten, fördelas proportionellt mot hur väljarnas röster fördelats mellan partierna.

Hur många röster krävs för en folkomröstning?

Om 10 procent av de röstberättigade i en kommun eller landstingskommun vill ha folkomröstning är kommun- eller landstingsfullmäktige skyldiga att ta upp frågan. Det krävs en kvalificerad majoritet av 2/3 av fullmäktiges ledamöter för att stoppa initiativet.

Hur gammal måste man vara för att få rösta i Sverige?

I Sverige gäller sedan den 1 juli 1974 en 18-årsgräns vid allmänna val, och när det är folkomröstning. I Svenska kyrkan var det också 18 år som gällde innan, men 1999 infördes en 16-årsgräns vid direkta kyrkliga val.

Vad är en valsedel?

En valsedel eller röstsedel är ett dokument man använder vid deltagande i val. Utformningen skiljer sig mellan olika val, men den eller de personer man röstar på framgår av valsedeln.

Hur utses riksdagens 349 ledamöter?

Sveriges riksdag, riksdagen, är Sveriges lagstiftande församling. De av folket valda representanterna på riksnivå, riksdagsledamöterna, samlas i riksdagen, som har 349 ledamöter och leds av en talman. Grundlagsändringen för allmän rösträtt genomförs 1921, när också andrakammarvalet 1921 hölls.

Vad krävs för att få till en folkomröstning?

Share this post