Innehållsförteckning
Vem startade yttrandefrihet?
Tankar om yttrandefrihet och pressfrihet lyftes fram under upplysningen på 1700-talet. Den svenska pressfriheten formulerades av Anders Chydenius 1766 Tryckfrihetsförordningen.
Varför grundades yttrandefrihet?
Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag. Lag (2018:1802).
Varför kom yttrandefriheten till Sverige?
I sin allra första version infördes den faktiskt redan den 2 december 1766. Sverige fick därmed världens första lag som skyddar pressfriheten. Men Tryckfrihetsförordningen skyddar just bara tryckta saker – alltså, tidningar, tidskrifter och böcker. Teve, radio och internet täcks inte alls in av lagen.
När kom tryckfriheten till?
Tryckfrihetsförordningen firar 250 år. År 1766, då Sverige och Finland var ett rike, antog riksdagen vår första tryckfrihetsförordning. Den 2 december högtidlighöll Sveriges riksdag tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum med en jubileumsskrift och ett seminarium om tryckfrihet och offentlighet i Sverige och Finland.
Vad innebar tryckfrihetens införande i Sverige under frihetstiden?
Censuren avskaffades (på allt utom teologiska skrifter), vilket i princip gav alla medborgare rätt att uttrycka vad de ville. Alla fick rätt att trycka av myndigheternas handlingar, vilket innebar en offentlighetsprincip. För att kunna trycka en handling måste man ju ha rätt att ta del av den.
När kom den första tryckfrihetsförordningen?
Grundlagen har sitt ursprung i 1766 års svenska Tryckfrihetsförordning, som är världens äldsta lag för större allmän tryckfrihet och yttrandefrihet. Att grundlagen betecknas som förordning kan vara missvisande då det sedan 1975 används för regeringens styrmedel (se mer om historiken bakom det i artikeln om förordning).
Vem kan censurera?
Censur[redigera | redigera wikitext] Censur (av latinets censere, granska) är en av offentlig myndighet, eller av någon annan, utövad förhandsgranskning eller retroaktivt hindra, ofta litteratur, film, teater, brev etcetera, som anses obscena, politiskt oacceptabla eller hotar säkerheten.
Vad betyder självcensur?
Självcensur är censur där den som skapar information själv begränsar den utan direkt tvång från någon auktoritet. Självcensur förekommer på rent personlig nivå då individer begränsar det de säger eller skriver, i synnerhet i sociala medier på internet, för att inte riskera att stöta sig med någon.
Hur uppkom yttrandefrihet?
Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469), ofta förkortad YGL, är den yngsta av Sveriges grundlagar, och togs i bruk 1992. Yttrandefrihetsgrundlagen är tillsammans med tryckfrihetsförordningen en av de två så kallade mediegrundlagarna i Sverige.
Är censur tillåtet i Sverige?
I Sverige har regelrätt censur – förhandsgranskning – förekommit vid flera olika tillfällen under landets historia. Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 och tryckfrihetsförordningen från 1766 tillförsäkrar frihet från censur, så länge inget tryckfrihetsbrott begåtts.
Vad är Förhandscensur?
Grundregeln för svensk yttrandefrihet är att allt får sägas och allt får skrivas. De undantag som finns gäller till exempel upplysningar eller påståenden som kan äventyra landets säkerhet, utsätta enskilda människor för andras förakt, och hets mot folkgrupp. Förhandscensur av pressen är uttryckligen förbjuden.
Vad censur?
Censur innebär motsatsen till yttrandefrihet och tryckfrihet. Om det råder censur, som till exempel i en diktatur, får man INTE uttrycka sig fritt inom de områden som är censurerade. Yttrandefriheten är idag vår viktigaste grundlag (dvs. en viktig lag som riksdagen inte kan ändra så lätt).