Ny

Vilka bakterier har vi i munnen?

Vilka bakterier har vi i munnen?

Tidiga kolonisatörer i munhålan är aeroba och fakultativt anaeroba arter där olika viridans streptokocker tycks dominera under livets första dygn [1]. Med tiden förvärvas en alltmer diversi fierad mikroflora.

För att förstå i vilken miljö de frodas, studerar Georgios Belibasakis bland annat sammansättningen av bakterier i våra munnar. Där finns över 700 olika bakteriearter. Näst efter magtarmkanalens bakterieflora utgör munnens flora det mest variationsrika bakteriella ekosystemet på vår kropp.

Finns det bakterier i munnen?

I saliven finns olika typer av bakterier. När bakterierna bryter ner proteiner uppstår en gas som innehåller svavel och luktar illa. Proteinerna kommer från maten du ätit och från munnen, i form av döda celler. Det är svavelföreningarna som ger den speciella lukt som uppfattas som dålig andedräkt.

Hur blir man av med bakterier i munnen?

Det kan finnas många orsaker till dålig andedräkt men de vanligaste är bakterier på tungan och kring tänderna. För att förebygga dåliga dofter är det viktigt att hålla munnen ren. De allra flera har någon gång drabbats av typ av dålig andedräkt som går att åtgärda genom tandborstning.

Hur trivs bakterier i munhålan?

Att bakterier trivs i munnen är väldokumenterat och här kan vi säga att genetiska undersökningar visat att det finns ungefär 400 olika arter i munhålan hos en vanlig människa; av dessa har ungefär 150 odlats fram och studerats.

Vilka bakterier ingår i normalfloran?

Vilka bakterier som ingår i normalfloran kan variera från person till person. Hudens normalflora består framförallt av grampositiva bakterier såsom vita stafylokocker, mikrokocker och difteroida stavar. Stafylokocker finns också i näsan och i ytterörat.

Vilka bakterier finns i huden?

Hudens normalflora består framförallt av grampositiva bakterier såsom vita stafylokocker, mikrokocker och difteroida stavar. Stafylokocker finns också i näsan och i ytterörat. E. coli finns i mag-tarmkanalen men kan orsaka problem om den hamnar på andra ställen, t.ex. så kan den orsaka urinvägsinfektion.

Share this post