Innehållsförteckning
Vilka biverkningar har strålning?
Tidiga biverkningar
- Tillfälliga hudproblem. Under en pågående strålbehandling kan huden i det behandlade området reagera som efter en kraftig solbränna.
- Trötthet. Det är vanligt att känna sig trött under behandlingen.
- Illamående. En del som får strålbehandling blir illamående.
- Hudförändringar.
- Smärta.
- Sexualitet.
Varför får man cancer av strålbehandling?
Strålningen är joniserande. Det betyder att den träffar cancercellerna med så hög energi att de skadas och inte kan bli fler. Strålningen skadar också friska celler men friska celler är bättre på att laga sina skador än vad cancerceller är. Här kan du läsa mer om Hur cancer uppstår.
Hur mår man av strålning?
Hur mår man efteråt? Eftersom strålbehandlingen påverkar även de friska cellerna i kroppen kan den ge biverkningar. Vilka biverk- ningar man får beror bland annat på var tumören sitter och hur mycket strålning man får. Trötthet är relativt vanligt och man kan dessutom få biverkningar i form av till exempel hudrodnad.
Kan strålning behandla cancer?
Strålning kan behandla cancer, men också ge vissa besvärliga bieffekter. Trots detta är det många gånger värt besväret. Strålning står för nästan en tredjedel av all bot från cancer och många andra får en klart förbättrad framtidsutsikt med hjälp av strålbehandlingen.
Hur kan man ta bort cancer med strålbehandling?
Vid prostatacancer kan strålbehandlingen ges med radioaktiva jodkorn som lämnas i prostatan även sedan de har slutat att stråla. Ibland kan yttre och inre strålbehandling kombineras. Det krävs ofta en hög sammanlagd dos av strålning för att ta bort cancer med strålbehandling.
Hur minskar strålningen av prostatacancer?
Mer strålning utan fler biverkningar . Nya tekniker för strålbehandling av prostatacancer gör att tumörcellerna kan bekämpas mer effektivt samtidigt som biverkningarna hålls nere. tekniskt utvecklingsspår är inriktat på att minska tarmbiverkningarna genom att skapa ett större mellanrum mellan prostata och ändtarm före strålningen.