Innehållsförteckning
Vilka djur ger mjölk?
Komjölk är den vanligaste typen med 83 % av världsproduktionen, men mjölk från flera arter förekommer. FAO redovisar att vattenbuffel, get, får och kamel står för noterbara mängder av världens mjölkproduktion. I Sverige producerar företaget Moose Garden älgmjölk.
Vad innehåller ko mjölk?
Mjölk innehåller protein, mineraler och vitaminer. Mjölk och ost är våra viktigaste kalciumkällor, och ger oss även fosfor, vitamin B12 och riboflavin. Mjölk är berikat med vitamin D, som många svenskar får i sig för lite av. Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk.
Vad kallas processen när en ko börjar producera mjölk?
Kor producerar, precis som människor och andra däggdjur, mjölk för att de fött ett barn. Kon i mjölkindustrin insemineras, är dräktig i nio månader och sedan föder hon en kalv. Hennes unge får inte dia. Kalven tas från henne direkt efter födseln eller efter ett dygn eftersom mjölken ska drickas av människor.
Var produceras mjölk?
När korna har mjölkats samlas mjölken i en tank på gården och kyls ner till 4 °C. Mjölkbilen kör mjölken till mejeriet där den pumpas in i kylda silotankar och förvaras innan den blir olika mjölkprodukter och förpackas. Mjölken kontrolleras både på gården och mejeriet så att den håller bra kvalitet.
Vilka kor ger mjölk?
Vanligast är de svartvita Svensk Holstein (tidigare SLB) eller de brunröda SRB (Svensk rödbrokig boskap), men det finns också andra raser som till exempel fjällko och Jersey. Svenska bönder är bland de bästa i världen på att ta hand om sina kor. Därför har mjölk från de svenska gårdarna en hög och jämn kvalitet.
Vilken är den fetaste mjölken?
Minimjölk (0,1 procent fett): cirka 0,2 gram fett. Lättmjölk (0,5 procent fett): cirka 1 gram fett. Mellanmjölk (1,5 procent fett): cirka 3 gram fett. Standardmjölk (3,0 procent fett): cirka 6 gram fett.
Vad betyder mjölkdryck?
Mjölkdrycken är gjord på svensk mjölk från Arlagårdar och vi erbjuder den i förpackningar med 1,5 liter. Beteckningen mjölk är skyddad, därför får vi inte lägga till något (med undantag av vitamin D), eller ta bort något från mjölken och fortsätta att kalla det för mjölk, då måste den benämnas som dryck.