Vilka fiskar får man ta upp?
När det gäller torsk så är det förbjudet att fiska torsk i vissa områden, medan andra områden har begränsningar. I de områden som har begränsningar får antingen fem eller tre torskar tas upp, beroende på område och period. Även när det gäller gädda finns liknande begränsningar, max tre gäddor per fiskare och dygn.
I de flesta sjöar och åar krävs det att man har fiskekort och det måste skaffas innan man börjar fiska, inte under fisket. Vid havsfiske är reglerna mer fria men ofta finns det gränser för att fisken måste vara av en viss storlek eller vikt för att man ska få ta upp den.
Vilka sjöar får man fiska i utan fiskekort?
Undantag – fritt fiske Efter kusten och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland (se karta) är fiske med handredskap fritt och man behöver alltså inte köpa fiskekort för den typen av fiske.
Hur vet man om det finns fisk i en sjö?
Ett annat mycket enkelt sätt att veta om det finns fisk i den sjö eller det vatten som du ska pröva fiskelyckan i, är att ta reda på om detta vatten ofta brukas av andra som gillar att fiska. Är det fallet kommer det garanterat att finnas fisk att fånga.
Måste man ha fiskekort i alla sjöar?
I Sveriges fem stora sjöar får du fiska, eftersom dessa räknas som allmänna fiskevatten. För att fiska i övriga sjöar krävs tillstånd – till exempel genom fiskekort, där det finns. Om det inte finns fiskekort att köpa behöver du alltså få tillstånd av den som äger fiskerätten i vattnet för att få fiska där.
Var får man meta utan fiskekort?
Det fria handredskapsfisket innebär att du och alla andra har rätt att fritt fiska med handredskap längs Sveriges kust och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland. Här kan du alltså spinnfiska, meta och pimpla med spö och lina med max 10 krokar.