Innehållsförteckning
Vilka insatser finns inom äldreomsorgen?
Vanligt är att insatserna inom äldreomsorgen beskrivs som serviceinsatser eller omvårdnadsinsatser. Serviceinsatserna kan till exempel vara praktisk hjälp med hemmets skötsel som städning och tvätt, hjälp med inköp och att uträtta ärenden, hjälp med att laga mat eller distribution av färdiglagad mat.
Vad gör trygghetsjouren?
Trygghetsjouren är en larmcentral som tar emot samtal från trygghetstelefoner som används i hemmet. På trygghetsjouren finns personal som svarar på larm dygnet runt och ser till att du får den hjälp du behöver.
Vad är insatser inom vården?
Insatserna kan variera: behandling, biståndsbedömning, hjälpmedel, tandvård, ledsagarservice, korttidsvistelse, psykologstöd, arbetsträning med mera.
Vad innefattar LSS?
LSS är en lag. Förkortningen LSS betyder: Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I lagen står det att personer med funktionsnedsättning ska kunna få hjälp att leva som andra. Sverige har flera lagar som hjälper människor med funktionsnedsättning.
Vad ingår i LSS?
LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I lagen står att personer med funktionshinder ska kunna leva som andra. I den kan man läsa om vissa rättigheter man har.
Vilka har rätt till insatser kan enligt LSS?
LSS gäller för:
- Personer med utvecklingsstörning och personer med autism eller autismliknande tillstånd.
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
Vilka kan få stöd enligt LSS?
Personer med funktionsnedsättning kan ha rätt till stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. För att få insatser utifrån lagen ska den sökande omfattas av lagens personkrets och ha behov av den sökta insatsen. Rätten gäller om behovet inte tillgodoses på annat sätt.