Vilka konsekvenser leder den ökande äldre befolkningen till för sjukvården?
Konsekvenserna som skapas på en kommunal nivå handlar främst om ökat tryck på och ökade resurser till äldreomsorgen, ökade kommunala kostnader, ökat tryck på boende för äldre, arbetskraftsbrist (vilket framför allt gäller för vårdsektorn) samt att det blir svårt att få tag på personal med omvårdnadskompetens.
Hur många vårdas på äldreboende?
Idag är det cirka 36 procent av befolkningen (cirka 193 000 personer) 80 år eller äldre som har insatser enligt SoL i form av hemtjänst, särskilt boende eller korttidsboende.
Hur har det påverkat vård och omsorgsarbetet idag?
Under senare år har vård och omsorg i ökad utsträckning konkurrensutsatts, vilket bidragit till en stor ökning av antalet privata utförare, framförallt i storstäderna. Trots detta utför de privata vårdgivarna i dag bara cirka tio procent av den offentligt finansierade vården och omsorgen.
Hur kommer behovet av vård och omsorg att påverkas när antalet äldre ökar?
Att behoven hos den äldre befolkningen har förändrats över tid är en annan. Medellivslängden ökar, och det är fortfarande hälsosamma år som läggs till livet. Den medicintekniska utvecklingen gör också att vi kan leva längre med sjukdom, och att behovet av vård och omsorg dygnet runt har flyttats uppåt i åldrarna.
Varför åldras Sveriges befolkning?
Det senaste decenniet har fokus varit särskilt stort då det blivit alltmer tydligt att vi snabbt går mot en åldrande befolkning. Orsakerna till detta är både en minskad andel yngre till följd av låg fruktsamhet och en hög och ökande medellivslängd som förskjuter och förstorar den övre delen i befolkningspyramiden.
Vad betyder en åldrande befolkning?
Sveriges befolkning blir allt äldre. Det innebär att allt färre personer i yrkesverksam ålder skall försörja allt fler personer som är äldre än 65 år. Befolkningens åldrande innebär dessutom att ålderssamman- sättningen bland dem som arbetar kommer att förändras så att arbetskraften blir allt äldre.
Hur många äldreboenden i Sverige?
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i juni granskat landets samtliga 1700 äldreboenden.
Vad hände inom vården under medeltiden?
Under medeltiden kristnades Sverige och kristna värderingar fick ett starkt fäste inom vård och omsorg. Äldre och sjuka vårdades ofta i kloster av munkar och nunnor. Innan kyrkans makt över vården växte hade kloka gummor och gubbar ansvarat för att lindra symtom och sjukdomar med hjälp av örter och huskurer.