Innehållsförteckning
Vilka länder har ratificerat Romstadgan?
FN:s generalförsamling kallade till en konferens i Rom den 4 juli 1998 för att skapa ett regelverk för en internationell brottmålsdomstol. Nästan alla stater röstade ja till regelverket, utom USA, Israel, Kina, Irak, Qatar, Libyen och Jemen. USA och Israel skrev under, men har ännu inte ratificerat regelverket.
Vad är en ad hoc domstol?
Ad hoc-domare är domare som väljs in till ett specifikt omtvistat mål, den väljs ofta in på begäran av det land i tvisten som inte har någon av sin nationalitet i domstolen. Men ett land som redan har en ordinarie domare i domstolen inte får sätta in en till.
Vilka svagheter utmaningar har FN som internationell fredsorganisation?
Vilka svagheter hade Nationernas förbund som internationell fredsorganisation? Alla sakfrågor kräver enhällighet. NF kunde inte fatta bindande beslut om gemensamma bestraffningar eller militära insatser. Flera inflytelserika stater var inte NF-medlemmar.
Vad är en tribunal?
Tribunal är beteckning på en domstol som skapats för ett speciellt ändamål. Begreppet har sitt ursprung i romarrikets tribuner och förekom också som till exempel revolutionstribunalen under Franska revolutionen och dess skräckvälde.
Vad är Internationella brottmålsdomstolen?
Internationella brottmålsdomstolens mandat Brottmålsdomstolen kan åtala individer för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Länder som ratificerat Romfördraget förbinder sig att själva åtala personer som anklagats för de aktuella brotten, eller att överlämna dem till domstolen.
Är svenska domstolar oberoende?
De svenska domstolarnas och domarnas oberoende behöver ses över. Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen, talade om vikten av oberoende domstolar. Frågan har i dag stor aktualitet, inte minst är utvecklingen i europeiska länder som Polen och Ungern ett skäl till det.
Varför är det viktigt att domstolar är oberoende?
Ett oberoende domstolsväsende är centralt för varje demokratisk rättsstat. Kravet på oberoende och opartiska domstolar är till för medborgarna, som enskild ska man kunna lita på att få sin sak prövad enligt gällande lagstiftning och utan att ovidkommande hänsyn tas.
Vilka kan skälen vara till att en stats nationella rättssystem inte kan eller vill åtala exempelvis politiska ledare för brott mot mänskligheten?
En regering kanske inte har resurserna eller ens viljan att väcka åtal mot sina egna medborgare, särskilt om de är mäktiga politiska ledare. ICC åtalar individer, inte stater. Det är de ytterst ansva riga som ska ställas till svars, exempelvis militära och poli tiska ledare.
Hur många länder har ratificerat ICC?
Fördraget trädde i kraft den 1 juli 2002, 60 dagar efter det att mer än de nödvändiga 60 staterna hade ratificerat det. Romfördraget hade undertecknats av 139 länder och ratificerats av 77 länder den 5 augusti 2002. Internationella brottmålsdomstolen består av 18 internationella domare.
Vad menas med oberoende domstolar?
En viktig princip är att domstolarna är självständiga och oberoende. Det regleras i Sveriges grundlag. Varken riksdag, regering eller någon annan myndighet får bestämma hur en domstol ska döma i ett enskilt fall.
Vilka tre internationella brott kan straffas i internationell brottmålsdomstol ICC?
Internationella brottmålsdomstolens mandat Brottmålsdomstolen kan åtala individer för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.
Vem dömer individer som har begått krigsförbrytelser?
ICC har rätt att döma krigsförbrytare som är medborgare i någon av de stater som skrivit under ICC:s stadgar eller den som begått krigsförbrytelser i ett sådant land eller personer/situationer som FN:s säkerhetsråd givit domstolen jurisdiktion över. I dagsläget är 123 stater parter till domstolen.