Ny

Vilka resurser kommer ta slut?

Vilka resurser kommer ta slut?

Konsumtion inom planetens gränser Just nu tar vi ut mer naturresurser än vad naturen hinner återskapa. Det gäller till exempel skogar, sötvatten, matjord och fisk. När det gäller råvaror som inte är förnybara, till exempel metaller och andra grundämnen som fosfor, riskerar de att ta slut.

När tar jordens resurser slut varje år?

Den ekologiska skuldens dag, Overshoot Day, är den dag då mänskligheten gjort av med årets budget av de förnybara resurser som det tar jorden ett år att producera. I år infaller dagen den 29 juli, 24 dagar tidigare än 2020 då datumet flyttades till 22 augusti på grund av Coronapandemin.

Hur stor material och resurseffektivitet behöver vi åstadkomma till 2050?

FAO räknar med att livsmedelsproduktionen måste öka med 60 procent till 2050.

Hur många planeter skulle krävas om alla levde som du?

Allt vi människor gör har en inverkan på miljön på något sätt. Och människan lever idag som om vi hade 1,7 planeter för att ta fram alla resurser och absorbera våra utsläpp. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas cirka 4 planeter.

Vad är problemet med överkonsumtion?

Överkonsumtion – problembilden Illegala, farliga och inhumana arbetsvillkor i de största produktionsländerna såsom Kina, Indien och Bangladesh. Utsläpp av mycket miljö- och hälsofarliga kemikalier från produktionen. Uttag av icke-förnybara naturresurser vilket gör att reserverna minskar.

Vilka kriterier behöver uppnås för att det ska räknas som en resurs?

Resurserna måste förvaltas mer effektivt under hela sin livscykel, från utvinning, transport, bearbetning och konsumtion till dess att de bortskaffas som avfall.

Vad menas med Flödeseffektivitet?

Flödeseffektivitet sätter fokus på den enhet – en produkt eller för kunden värdeskapande aktivitetet – som ”flyter” genom organisationen. Flödeseffektivitet är motsatsen till resurseffektivitet. I en flödeseffektiv organisation ser man till att det finns utrymme för ledig kapacitet för att ha flexibla resurser.

Vilka resurser är viktiga för Sverige idag?

Sverige har stora naturresurser framför allt i form av skog, järnmalm och vattenkraft. Energikonsumtionen är hög men användningen av fossila bränslen är förhållandevis låg. Vattenkraften samt kärnkraft och biobränslen har möjliggjort en minskning av oljeimporten.

Share this post