Innehållsförteckning
Vilka sjukdomstillstånd leder till rubbningar i syra Basbalansen?
Både respiratorisk acidos och metabolisk acidos kan orsakas av en minskad genomblödning av placenta. Båda tillstånden diagnostiseras genom ett lågt pH i navelartärblod, men de har olika uppkomstorsaker och har inte heller samma kliniska betydelse.
Hur bildas bikarbonat i blodet?
När kolhydrater oxideras bildas det koldioxid, som kan reagera med vatten och bilda kolsyra. Största delen av kolsyran reagerar dock vidare och bildar bikarbonat och protoner. Bikarbonat löser sig bättre än koldioxid i blodplasman, alltså ökar bikarbonatjonerna koldioxidens transportkapacitet.
När kan man förlora bikarbonat HCO3?
Kan bero på stora vätskeförluster, när kroppen förlorat mer vätska än salt. Det kan till exempel uppstå vid diarré, kräkningar eller vissa njursjukdomar. Det kan också bero på att binjurarna bildar för mycket av hormonet aldosteron, vilket medför att kroppen gör sig av med för lite natrium genom urinen.
Vilka svaga syror finns i maten och i kroppen?
Exempel på svaga syror som kan bildas i kroppen är urinsyra, citronsyra och askorbinsyra vilka kan utsöndras direkt genom njurarna via urinen. Exempel på en stark syra är svavelsyra. För att kroppen ska kunna eliminera starka syror krävs en neutralisering, med anledning av det produ- cerar njurarna ammoniak (NH3).
Varför är maten sur?
Olika organ i kroppen behöver ha olika pH-värden. I magsäcken ska det vara surt, ca 1,7, medan t ex blodet och miljön i tarmarna ska vara basiskt. Det vi kan göra för att upprätthålla en generell balans är att äta mest basbildande livsmedel och minska på de syrabildande.
Varför är livsmedel sura?
En lösnings surhetsgrad inverkar ofta på olika kemiska reaktioners förlopp – även i livsmedel – och mätning av pH har därför fått stor betydelse inom en rad områden. En syra smakar surt och är ofta frätande i koncentrerad form. ’ När syror används som livsmedelstillsatser är det endast i små mängder och i utspädd form.
Varför får man surt blod?
Ketoacidos är ett livshotande tillstånd som beror på en kraftig frisättning av ketonkroppar sk acetonkroppar som gör att blodet blir surt. Det inträffar vid brist på insulin hos personer med typ 1-diabetes. Ketonkroppar frisätts i blodet när kroppen övergår till att använda fett som bränsle i stället för kolhydrater.