Innehållsförteckning
Vilka symtom ser du vid hypoglykemi?
SYMTOM och KLINISKA FYND
- Svettningar, darrningar och hjärtklappning.
- Blekhet.
- Hunger.
- Oro och ängslan.
- Sänkt uppmärksamhet, sluddrigt tal.
- Förvirring, minnesstörningar.
- Irritabilitet, oro och aggression.
- Avvikande beteende.
Vilka värden är hypoglykemi?
Ett värde under 4 mmol/l är för lågt. Detta kallas hypoglykemi eller i dagligt tal ”hypo”. Glykemi betyder ”glukos i blodet” och ”hypo” betyder mycket liten eller låg.
Vilka symtom finns vid hyperglykemi och hypoglykemi?
Symtom på högt blodsocker är:
- trötthet eller utmattning.
- törst.
- täta trängningar med stora urinmängder.
- dimsyn.
- muntorrhet och torra slemhinnor.
- skador och sår tar lång tid att läka.
- oförklarlig viktminskning.
- snabb och ansträngd andning.
Vilka symtom ser du vid hypoglykemi lågt blodsocker och hyperglykemi högt blodsocker?
Lågt blodsocker – insulinkänning Symptomen kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, oro, förvirring och aggressivitet. Botemedlet är att äta druvsockertabletter, dricka juice, söt saft eller liknande.
Hur påverkar hypoglykemi kroppen?
Vid låg blodsockernivå blir det bränslebrist i kroppens olika organ. Det märks genom att du känner dig knäsvag, darrig och får hjärtklappning. Eftersom hjärnan är helt beroende av socker som bränsle får du symtom som påverkar medvetandet och psyket. Du kan bli yr, aggressiv, förvirrad eller omtöcknad.
När misstänka diabetes?
Diagnos ställs genom att man mäter nivån av socker i blodet (glukoshalten i blodplasma). De klassiska symtomen är törst, kissar ofta, trött och har gått ner i vikt. Om man saknar symtom krävs minst två fasteplasmaglukosvärden på eller över 7.0 mmol/l.
Hur känns Sockerfall?
Vad är Sockerfall?
Lågt blodsocker innebär att du fått brist på bränsle i kroppen. Din hjärna är beroende av socker och därför påverkas ofta medvetandet och psyket när du får så kallat blodsockerfall. Det kan till exempel hända om du inte ätit på länge och kroppen har slut på sitt lagrade socker.
Vad händer i kroppen vid hyperglykemi?
Förhöjt blodsocker eller diabetes kan långsamt skada en del av kroppens blodkärl. Både de små blodkärlen, de så kallade kapillärerna, och de större blodkärlen kan skadas. Ett tidigt tecken på att blodkärlen har börjat ta skada är att protein (äggvita) läcker ut i urinen via njurarna. Det kallas mikroalbuminuri.
Vad är Hypoglycemia?
Svensk definition. Ett syndrom med onormalt låga blodsockerhalter. Klinisk hypoglykemi kan ha olika orsaker. Svår hypoglykemi leder så småningom till glukosbrist i det centrala nervsystemet, vilken slutar i hungerkänsla, svettning, parestesi, nedsatt mental funktion, krampanfall, koma, och t o m död.
När uppträder hypoglykemi?
Symtom uppträder som regel vid P-Glu < 3-3,5 mmol/l. Patienter som haft diabetes i många år känner ibland inte av de adrenerga symtomen (hjärtklappning, darrningar, svettningar mm) och kan plötsligt bli medvetslösa. Svettningar, darrningar och hjärtklappning. Blekhet.