Innehållsförteckning
För att bli intagen för tvångsvård krävs:
- Att den som missbrukar inte går med på frivillig vård.
- Att den som missbrukar utsätter sig för allvarlig fara.
- Att den som missbrukar riskerar att förstöra sitt liv eller allvarligt skada sig själv eller närstående.
Vilka Tvångslagar kompletterar sol?
Vården under förlängd vistelse utanför hemmet skall vara anordnad så att den kan antas främja den unges utveckling och skall beslutas efter överenskom- melse med socialnämnden. När förutsättningar för förlängd vistelse inte längre föreligger, får den som förestår vården besluta att den unge skall återföras till hemmet.
Vilka Tvångslagar finns det inom socialtjänsten?
Lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) Lagen är en tvångslag som kompletterar Socialtjänstlagen. Lagen möjliggör sluten tvångsvård av vuxna missbrukare efter beslut av förvaltningsrätt. För missbrukare under 18 år ska istället LVU tillämpas.
Vilka lagar omfattas av tvångsvård?
Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, reglerar omhändertagandet av en person i samband med tvångsvård. De båda lagarna kompletterar Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, och innehåller regler och villkor för tvångsvård samt hur och när tvångsåtgärder får vidtas.
Vad menas med omedelbart omhändertagande enligt LVM?
Omedelbart omhändertagande Beslut om omhändertagande enligt 13 § LVM gäller omedelbart. Det innebär att socialnämnden ska se till att den som är omedelbart omhändertagen utan dröjsmål får vård i ett LVM-hem eller på sjukhus. Det är socialnämnden som anmäler till SiS att den enskilde har behov av plats på LVM-hem.
Sjukvården och socialtjänsten och de som ger vård och stöd måste följa olika lagar och föreskrifter. och socialtjänsten ska följa Socialtjänstlagen, SoL. till vissa funktionshindrade, kallas också LSS.