Innehållsförteckning
Vilka typer av läkare finns det?
Några exempel på specialiseringar är: Patolog, barnneurolog, embryolog, narkosläkare, kardiolog, radiolog, reumatolog, dermatolog, onkolog, gynekolog, förlossningsläkare, neonatalläkare, epidemiolog, psykiatriker, smärtläkare, rättsläkare och immunolog.
Vilken läkare ska jag bli?
För att orka med jobbet gäller det att välja rätt specialitet. I valet tycker hon att man ska följa hjärtat och sin fallenhet men också vara medveten om att valet av specialitet också innebär ett val av livsstil. Utvärdering är ett annat ledord för Nina Cavalli-Björkman.
Vem utbildar läkare?
Läkarutbildningar ges vid universitet och är på 5,5 år (330 högskolepoäng).
Hur många specialister finns det i Sverige?
När det gäller specialister som nått pensionsåldern har däremot en tydlig ökning skett de senaste åren. 2013 var det 3 314 stycken i gruppen, 2017 var det 4 768. Från fackligt håll har man länge påtalat behovet av fler specialister i allmänmedicin.
Hur många reumatologer finns det i Sverige?
(med ca 70% tjänst- göringsgrad) dvs totalt 500 specialister i reumatologi. Kan också uttryckas som 4 specialis- ter/100 000 invånare för länssjukvård och 1 specialist/100 000 invånare för regionsjuk- vård. Med 10.3 miljoner invånare behöver vi således vara 515 reumatologspecialister.
Vad är ST läkare och vad är AT läkare?
Allmäntjänstgöring, AT, efter läkarexamen är ett krav för att få läkarlegitimation och för att göra specialiseringstjänstgöring, ST. Specialiseringstjänstgöring, ST, är den vidareutbildning som legitimerade läkare genomför för att uppnå specialistkompetens.
Vad är skillnaden mellan ST läkare och specialistläkare?
ST-tjänstgöring är en förkortning som står för specialiseringstjänstgöring (ST) och är ett steg till att bli specialistläkare. Efter att allmäntjänstgöringen (AT) är slutförd arbetar du som legitimerad läkare och har då möjlighet att söka en ST-tjänst.
Vad kallas läkare på vårdcentral?
En allmänmedicinare, eller med en något äldre beteckning allmänläkare, arbetar oftast på en vårdcentral, husläkar- eller familjeläkarmottagning eller läkarstation. Fackligt organiserar sig distriktsläkarna i Svenska Distriktsläkarföreningen, en yrkesförening i Sveriges läkarförbund med 4500 medlemmar.
Hur många olika typer av läkare finns det?
Du upplyser även patienten och dennes anhöriga om eventuella biverkningar av olika behandlingar och mediciner. De flesta läkare i Sverige väljer att specialisera sig inom någon av de 63 specialiteterna som finns.
Vem äger vårdcentralerna?
Sverige. I Sverige finns cirka 1 000 vårdcentraler, som i de flesta fall drivs av regionerna. Allt fler vårdcentraler drivs dock numera av privata entreprenörer eller kooperativ, som har avtal med regionerna.