Innehållsförteckning
Vilken är den vanligaste förvärvade hjärnskador i Sverige?
Stroke. Stroke, eller slaganfall, är den vanligaste orsaken till hjärnskada med kvarstående men och den vanligaste kroppsliga orsaken till lång sjukhusvård. Cirka 30 000 personer insjuknar varje år i Sverige. Medelåldern vid insjuknandet är cirka 73 år.
Vilka attityder värderingar och handlingar som personer med funktionsnedsättningar kan möta i samhället?
Ett stort problem för människor som lever med någon sorts handikapp eller funktionsnedsättning är attityderna man möter i samhället. Många utsätts i vardagen för våld, trakasserier eller dåligt bemötande.
https://www.youtube.com/watch?v=xBkfsHE54WI
Vilka orsaker finns det till förvärvad hjärnskada?
En förvärvad hjärnskada är en skada som inträffar efter nyföddhetsperioden efter en period av normal utveckling. Orsakerna till skadan kan vara en olyckshändelse, till exempel en traumatisk hjärnskada som uppkommer genom trafikolyckor, fallolyckor i sport och lek eller i samband med våld mot huvudet.
Vad kan man göra efter en hjärnskada?
Förändringarna efter en hjärnskada kan innebära att aktiviteter som förr var självklara nu kan vara svåra eller omöjliga att utföra. En hjärnskada kan ge besvär som minnes- och koncentrationssvårigheter, mental trötthet, sämre motorik, förlamning, talsvårigheter och nedsatt balans.
Vad är en förvärvad hjärnskada?
Med förvärvad hjärnskada menas en skada som inte är medfödd eller har uppstått under de första barnaåren. Vanligen drabbar skadan vid ett tillfälle, till exempel vid yttre våld eller stroke. Tumörer, infektioner, syrebrist efter drunkning, hjärtstopp och sockerbrist vid insulinkoma är andra orsaker.
Vad är skadorna i hjärnan?
Skador i hjärnan kan antingen vara utspridda eller lokaliserade till avgränsade områden. De omedelbart uppkomna skadorna på nerv- och stödjeceller är svåra att bota. De sekundära skadorna är de vävnadsskador som utvecklas under tiden efter den första, primära skadan och som påtagligt förvärrar hjärnskadan.