Ny

Vilket land kommer godis ifran?

Vilket land kommer godis ifrån?

Godistillverkningen i Sverige startade efter att chokladdrycken fått uppmärksamhet. Under 1600-talet spreds kunskapen att raffinera socker i Europa och under 1700-talet började apoteken att producera kandisocker (även kallat bröstsocker). Det bestod av kristalliserade sockerlösningar smaksatta med kryddor.

Vem uppfann första godis?

Den första tillverkningen kan spåras tillbaka till det forna Egypten. Då bestod godsakerna av frukt och nötter blandade med honung. Ungefär samtidigt började grekerna kandera frukt och blommor i honung. Honung och socker användes från början ofta till att kamouflera bittra smaker i olika hopkok av medicinalväxter.

Vad ska man äta istället för godis?

Med någon av dessa enkla ingredienser hemma kan du snabbt och enkelt plocka fram något gott att snacksa på:

  • Färsk frukt.
  • Frysta bär.
  • Morotsstavar.
  • Nötter och frön.
  • Oliver och saltgurka.
  • Keso eller kvarg.
  • Riskakor eller fröknäcke.

Vilket land äter mest godis i världen?

Danskarna äter i genomsnitt 12,3 kilo godis per år, och ligger i topp med Sverige när det gäller högsta konsumtion i världen. Det visar en undersökning från Euromonitor, som har granskat godisintaget i 100 länder.

Vilken var den första godisen?

Godis är en minst 400 år gammal uppfinning. Här berättar vi kort om godisets historia i Sverige. Människan har förstås alltid gillat sötsaker men det vi känner som godis idag började på 1700-talet, med att apoteken i Sverige sålde kandisocker, alltså kristalliserat socker, smaksatt med kryddor.

Hur många länder har lösgodis?

Sedan sidan kom på engelska har exporten ökat markant och i dag går det att köpa lösgodis i ett tjugotal andra länder. – Vi har olika vanor i olika länder när det kommer till sötsaker. Utomlands äter man ofta mer nötter eller bakverk av olika slag, men vi är på stark inmarsch där med svenskt godis.

Vilket var det första godiset?

Vilka sålde karameller först?

Från Indien och Kina spreds sockret (rörsocker) via araberna till länderna runt Medelhavet, främst Spanien och Italien. Under medeltiden sålde venetianska köpmän den dyrbara varan till Europas alla hov och dess herremän.

Share this post