Innehållsförteckning
Navelbråck är vanligen medfött och det är vanligast hos barn, men förekommer också bland vuxna. Det är oftast helt ofarligt och hos barn växer det nästan alltid bort. Ibland kan navelbråck hos vuxna utvecklas till ett så kallat inklämt bråck. Det betyder att tarm eller annan vävnad från magen pressas ut i bråcksäcken.
Om man lägger sig på rygg eller trycker på utbuktningen försvinner den oftast. Om den inte gör det beror det troligtvis på att bråcket innehåller fett som sitter mellan bukhinnan och huden. Navelbråck är i de flesta fall medfödda och förekommer oftast hos barn. Bråck utan symtom behöver vanligen inte opereras.
Kan man leva med navelbråck?
När bör jag söka vård? Om du tror att du eller ditt barn har navelbråck bör du söka vård. Sök vård akut om du eller ditt barn har ihållande smärta i magen, eftersom det kan vara tecken på inklämt bråck. Det är ett allvarligt och smärtsamt tillstånd där tarmen kan skadas.
Hos vuxna kan navelbråck föras tillbaka in mot naveln om det ger besvär. Du kan själv föra tillbaka navelbråcket genom att trycka lätt på utbuktningen, in mot magen. Bråck som ger mycket besvär hos vuxna kan behöva opereras. Ett inklämt bråck opereras alltid.
Operationen innebär att hålet/defekten repareras. Är navelbråcket litet räcker det oftast med att man enkelt syr över defekten. Är hålet/bråcket större kan det ibland vara behövligt att förstärka bukväggen med ett specialnät. Operationen utförs vanligtvis i lokalbedövning, men narkos kan ibland vara lämpligt.
Kan man träna bort bråck i magen?
Träna magmusklerna Du kan minska risken att få ett nytt bråck genom att träna musklerna i magen och ljumskarna. Börja träna försiktigt ungefär sex veckor efter operationen. Prata med din läkare om vilka övningar du ska göra.
Navelbråcket kan ömma, men ber sällan besvär. Ibland kan bråcket klämmas åt så att det inte går att trycka tillbaka. Det kan göra att vävnaden i den utbuktande säcken tar skada. Det kallas för ett inklämt navelbråck och kräver vård.
Navelbråck är vanligt hos barn, och innebär att det bildats en utbuktning av bukhålan i området runt naveln. Det är oftast harmlöst, och försvinner av sig själv med tiden. Även vuxna kan drabbas av navelbråck, till exempel på grund av ett ökat tryck i bukhålan.