Innehållsförteckning
Är SIP lagstadgat?
SIP är lagstiftat I både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen finns en bestämmelse om att kommunen och regionen ska upprätta en samordnad individuell plan när de bedömer att insatser behöver samordnas. Det här gäller också privata utförare som kommun och region har avtal med.
Vad är syftet med en SIP?
SIP ska samla individens alla behov och tillgodose stödinsatser från hälso- och sjukvården och socialtjänsten. En SIP kan upprättas för personer i alla åldersgrupper, oavsett om den enskilde har större eller mindre behov av samordning.
När används SIP?
Lagar som reglerar SIP Planen ska upprättas när den enskilde har behov av insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården, förutsatt att planen behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda och att den enskilde själv samtycker till planen.
Vad innebär SIP möte?
Det är en förkortning av samordnad individuell plan. En SIP gör att du och dina närstående kan vara med och bestämma om hur vården eller omsorgen ska planeras, så att det blir så bra som möjligt. I texten används förkortningen SIP.
Vad kan bli fel med SIP?
Det kan få stora konsekvenser. – Följden kan bli att man förvärras i sin psykiska ohälsa, att återhämtningsprocessen blir utdragen eftersom man upplever stress när samverkan mellan olika instanser inte fungerar. Det kan också vara att man förlorar tilliten till samhället eller att det påverkar ens ekonomiska situation.
Vad gör man om någon uteblir från en SIP eller om någon part inte uppfyller det man kommit överens om?
Om SIP-mötet inte blir som det är planerat, till exempel om kallade personer inte kommer, ska en avvikelse göras!
Hur långt innan ska man kalla till SIP?
Kallelse. Kallelsen ska vara skriftlig. Kallelse skickas snarast möjligt efter att bedömning gjorts att SIP behövs och mötet ska hållas skyndsamt, dock senast inom 3 (tre) veckor efter samtycke erhållits. Vid behov kan SIP-mötet behöva hållas snabbare.
Vad blir undersköterskans roll i arbetet med att genomföra en SIP?
Ett arbete med SIP blir ett medel för att säkra den personcentrerade vården som vilar på partnerskap mellan patient, närstå- ende och professionella. Riksdagen lagstiftade, 2010, om att individuella planer ska upprättas när någon har behov av insatser både från socialtjänst och hälso- och sjukvård.
Vilka är delaktiga i en SIP?
En samordnad individuell plan (SIP) ska alltid upprättas tillsammans med den person som har behov av insatserna, det gäller oavsett personens ålder eller problem. Om det är lämpligt och den enskilde inte motsätter sig, kan närstående ges möjlighet att delta i arbetet med SIP.
Vem är det som initierar till samverkan och en samordnad plan?
Det är alltid hälso- och sjukvårdspersonal alternativt socialtjänstpersonal som avgör om det behövs en plan för att samordna insatserna. Den som i sin yrkesutövning inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården har uppmärksammat ett behov av samordning av insatser kan och ska ta initiativ till att en SIP upprättas.
Vem kan kalla till en SIP?
Den enskilde eller närstående behöver själv inte begära en SIP, då det är socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvar att samordna insatser kring den enskildes behov. Men en enskild eller närstående kan också ta initiativ till en SIP.
Vad är en individuell plan be att få se på en sådan eller få berättat för dig hur den ser och hur arbetet kring den fungerar?
En individuell plan talar om vilken hjälp du ska få och hur du ska kunna leva den närmaste tiden. En individuell plan är ett sätt för dig att bestämma mer över ditt liv och din vardag. En individuell plan består av två delar. Dels skriver du eller någon annan ner vad du vill göra.