Populära

Ar surmjolk och filmjolk samma sak?

Är surmjölk och filmjölk samma sak?

I Mellansverige sa man tidigare surmjölk (dock inte sur mjölk) om filmjölk. På norska heter den kulturmelk (nynorska: kulturmjølk), men i dagligt tal säger man surmelk. På Gotland kallade man den förr i tiden för gutniska ”skyr”, vilket man fortfarande gör på Island.

Vad innehåller surmjölk?

Surmjölk eller kulturmjölk är en typ av mjölkprodukter som tillverkas genom att i homogeniserad och pastöriserad mjölk tillsätta en syrakultur, som gör den trögflytande, ger längre hållbarhet och syrlig smak.

Hur gör man surmjölk?

Filmjölk har syrats med bakterier som kommer från släktena Lactococcus, Streptococcus och Leuconostoc. Det är bakteriernas metabolism som ger mjölken en syrlig smak och bakterierna gör också att mjölkens proteiner, då främst kasein, koagulerar och det är det som gör att filmjölken blir trögflytande.

Vilken syra finns i filmjölk?

Fil syras med en blandning av olika mjölksyrabakterier. Mjölksyrabakterier har stor betydelse vid tillverkning av smör där de bland annat bidrar till den karaktäristiska smörsmaken. Även vid osttillverkning används syrningskulturer. Under ostens mognad bidrar mjölksyrabakterierna till ostens smakutveckling.

Vad innehåller filmjölk för näringsämnen?

1 000 g.

  • Näringsvärde per 100 g. energi 250 kJ / 60 kcal fett 3 g varav mättat fett 1.9 g kolhydrat 3.8 g varav sockerarter 3.8 g protein 3.4 g salt 0.1 g Vitamin D 1 µg (20.0%*) kalcium 120 mg (15.0%*) *% av DRI, Dagligt Referensintag.
  • Ingredienser.
  • Hållbarhet.
  • Återvinning.
  • Förvaring.
  • Vikt/volym.
  • Allergener.
  • Producerat.

Hur man gör filmjölk?

Det är lätt att göra egen yoghurt, men det är ännu lättare att göra egen filmjölk. Man gör ungefär likadant som när man gör yoghurt, men det skiljer sig åt på några punkter. Den korta enkla varianten är att blanda i en skvätt filmjölk i köpemjölk och låta den stå på köksbänken över natten. Klart!

Vilka syra finns i filmjölk och yoghurt?

I yoghurt finns två arter av mjölksyrabakterier, Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus. Den förstnämnda bildar mest mjölksyra och är anledningen till att yoghurt är surare (har lägre pH) än filmjölk. Fil syras med en blandning av olika mjölksyrabakterier.

Share this post