Populära

Ar sverigefinnar diskriminerade?

Är sverigefinnar diskriminerade?

Utöver detta skydd i diskrimineringslagen finns för nationella minoriteter, däribland sverigefinnar, även ett särskilt skydd som är till för att värna om deras rättigheter i Sverige. Detta skydd finns bland annat i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Hur diskrimineras sverigefinnar?

Sverigefinnar erkändes som nationell minoritet bland annat för att Sverige och Finland utgjorde ett och samma land till 1809 och även efter det har rörligheten varit stor mellan länderna (Silvén 2011:80). Enligt propositionen hade sverigefinnar både en egen språklig och kulturell tillhörighet.

Vilka minoriteter i samhället pekades ut som problem och varför?

Därefter följer en presentation av de natio- nella minoriteterna i Sverige, med fokus på samer och romer eftersom deras situation är särskilt sårbar och föremål för vanfö- reställningar och fördomar. Därför finns även extrakapitel om samernas rättigheter kopplade till renskötsel och romernas situa- tion i Sverige.

Hur har sverigefinnar kränkts?

Många finländare kom inte in i det svenska samhället och en del blev aldrig riktigt bra på svenska. Dessutom uppstod en klasskillnad eftersom nästan alla finnarna var lågutbildade och blev arbetare i Sverige. En del berättar att de behandlades kränkande på grund av sitt ursprung.

Hur har sverigefinnar blivit behandlade i Sverige?

Hur minoriteterna har kränkts historiskt eller idag i Sverige?

Det finns en mörk historia med bland annat rasbiologisk forskning, tvångsassimilering, tvångsförflyttningar, tvångssteriliseringar och barn som togs ifrån sina föräldrar när de började skolan och fick inte längre prata på sitt eget språk.

Vilka rättigheter har minoriteter och ursprungsbefolkning?

Urfolksdeklarationen säger bland annat att urfolk har rätt till eget språk och utbildning i sin egen kultur och på sitt eget språk, rätt att delta i beslutsfat- tande som berör deras rättigheter och rätt att utveckla sina egna beslutsfattande institutioner.

Vad krävs för att bli ett erkänt minoritetsspråk?

Det finns två villkor för att ett språk ska få ställning som minoritetsspråk. Det får inte vara en dialekt utan det ska vara ett eget språk. Det ska också ha talats kontinuerligt i minst tre generationer, eller i ungefär 100 år.

Share this post