Hur är naturen i Finland?
Finland är ett land av vidsträckta skogar, vackra öar, vindsvepta fjäll och tusentals sjöar (187 888 stycken, sägs det). Dessa pittoreska landskap inhyser många djur- och fågelarter såsom björnar, vargar, lodjur, örnar, tranor och svanar, liksom världens ovanligaste säl.
Vad är skillnaden mellan natur och miljö?
Ibland avser natur enbart idén om den av människan orörda miljön i form av växter, djur, landformer etc. Natur avser även inre egenskaper som bestämmer ett beteende och ändamål i någon eller något (”sakens natur”).
Hur ser Finlands klimat ut?
I Finlands klimat märks både havs- och fastlandskaraktär Klimatet i Finland är ett så kallat mellanklimat som har egenskaper av både havs- och fastlandsklimat beroende på från vilken riktning luftströmmarna och de rörliga låg- och högtrycken når landet.
Hur ser landskapet ut i Finland?
Finland har också mängder av öar, merparten av dem finns i landets insjöar. Den största sjön är Saimen (Saimaa) i öster. Omkring två tredjedelar av landytan är täckt av skog, framför allt barrskog, och mindre än en tiondel är åkermark. De nordvästra delarna av landet är en del av den skandinaviska fjällkedjan.
Vilken naturtyp har Finland?
I Finlands naturvårdslag nämns nio naturtyper som kräver skydd, bland annat naturliga dungar med ädla lövträd, sandstränder och lövängar. Större sammanhängande naturtyper har skyddats i national- och naturparkerna och i andra skyddsområden.
Hur blev Finland rikt?
Ekonomi och handel Finland har mycket skog, och skogsindustrin är stark. Efter andra världskriget blev även metall- och maskinindustrin lanserade i landet. I början av 1990-talet gick Finland in i en ekonomisk kris. Detta resulterade i större satsningar på exportvaror.
Vad betyder natur natur?
I den ena åsyftas den materiella världen i stort (i en extrem betydelse: allting) men särskilt den av människan (väsentligen) opåverkade omgivningen i form av växter, djur, landformer osv. I den andra åsyftas någots (vanligen något levandes) grundläggande egenskap, väsen eller egenart.