Innehållsförteckning
Hur behandlas prediabetes?
Livsstilsåtgärder
- Rökning. Rökning har, förutom sina direkta cancerogena och hjärt–kärlskadande effekter, i olika studier visats öka risken för typ 2-diabetes med 20–40 procent, troligen genom ökad insulinresistens [10, 11].
- Kost.
- Motion.
- Orlistat.
- Akarbos.
- Metformin.
- Pioglitazon.
- Antihypertensiva läkemedel.
Vad ska man göra vid högt blodsocker?
Symptomen kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, oro, förvirring och aggressivitet. Botemedlet är att äta druvsockertabletter, dricka juice, söt saft eller liknande.
Vad ska man äta vid prediabetes?
Matvanor som hjälper dig att äta bra
- Ät enligt tallriksmodellen.
- Ät på regelbundna tider.
- Välj livsmedel som är märkta med nyckelhålet.
- Ät mycket grönsaker, baljväxter, rapsolja och olivolja, fisk, nötter och frön.
- Ät mindre godis, bakverk och snacks, och drick mindre av sötade drycker.
Hur farligt är prediabetes?
Prediabetes är alltså ett förstadium till typ 2-diabetes, där blodsockret är högre än normalt men lägre än vad som krävs för att ställa diagnosen diabetes. Personer med prediabetes har också ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom och andra komplikationer som orsakas av diabetes.
Vad är ett glukosprov?
Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.
Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?
P-Glukosresultat under 4 mmol/L brukar tolkas som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret.
Har du fastat och ditt p-glukos är 7,0 mmol/l eller högre?
Om du har fastat och ditt P-Glukos är 7,0 mmol/L eller högre flera gånger kan det bero på att du har diabetes. Om du inte har fastat och ditt P-Glukos är 12,2 mmol/L eller högre är det sannolikt att du har diabetes.
Notera att inget läkemedel i Sverige har prediabetes som godkänd indikation, vilket emellertid inte hindrar kvalificerade användare att utnyttja sin fria förskrivningsrätt.
- Metformin.
- Orlistat.
- Akarbos.
- Pioglitazon.
- Antihypertensiva läkemedel.
- Statiner.
Vad ska man äta om man har prediabetes?