Populära

Hur blir man Lakemedelskemist?

Hur blir man Läkemedelskemist?

Utbildning. En kandidatprogram i kemi med påbyggnadsutbildning rekommenderas, alternativt kandidatprogrammet i läkemedelskemi, som kan finnas på flera olika universitet och högskolor runt om i Sverige. En bra grundkompetens får du på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.

Hur lång utbildning kemist?

Utbildningens längd Du läser först något treårigt kandidatprogram med inriktning mot kemi, därefter kan du fortsätta på ett tvåårigt masterprogram. Många kemister väljer också att fortsätta på en forskarutbildning för att doktorera.

Vad gör man som biokemist?

Biokemist arbetar på gränsen mellan biologi och kemi och specialiserar sig ofta inom ett visst avgränsat vetenskapsområde, tex inom proteinrening. Kunskaper i både kemi och biologi krävs. Exempel på yrkestitel är ”miljökemist / biokemist inom grundvatten i berg” eller ”analytisk biokemist”.

Hur mycket lön får en kemist?

Medellönen i Sverige ligger på SEK 43 900:- i månaden, SEK 43 000:- för kvinnor och SEK 44 900:- för män. Ofta börjar kemister att jobba som labbassistenter eller QC (Quality Control). Ingångslönerna varierar i snitt mellan 30 000:- till 35 000:- tusen kronor i månaden beroende på företag.

Vad gör man som kemiingenjör?

Som högskoleingenjör inom kemiteknik kan du jobba med allt från forskning i laboratoriemiljö till storskalig industriell tillverkning. Läkemedel, livsmedel, papper och färg är några av de branscher där du har goda karriärmöjligheter. Även vatten- och energiverk, myndigheter och konsultbolag behöver kemiingenjörer.

Vad gör en Livsmedelstekniker?

Som utbildad livsmedelstekniker kan du arbeta med produktionsledning, produktutveckling, livsmedelsinspektion, rådgivning, kvalitetsledning, hygienansvar och försäljning – eller som kökschef, kostchef, processtekniker och hållbarhetscoach.

Vad krävs för att bli kemist?

En akademisk utbildning, dvs minst tre års studier på högskolenivå, krävs för att kunna få jobba som kemist. Kandidatprogrammet i kemi erbjuds på ett antal högskolor/universitet runt om i Sverige. Påbyggnadsutbildning finns i form av masterprogram, som motsvarar två års studier på avancerad nivå.

Finns det jobb för kemister?

Var finns jobben för kemister? Kemister arbetar i life science-sektorn, både på life science-sektorn och inom hälso- och sjukvården. De finns också i miljösektorn, livsmedelssektorn och den. Kemister finns i alla verksamheter som behöver kunskap om kemiska ämnen och produkter.

Hur mycket tjänar en kemist efter skatt?

43 900 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad gör en laboratorieingenjör?

En laboratorieingenjör analyserar och kontrollerar vad som finns i olika råvaror och kemiska produkter. Laboratorieingenjören kan också arbeta med forskning och utveckling av nya produkter, allt från läkemedel till målarfärg.

Vad krävs för att bli högskoleingenjör?

För att bli högskoleingenjör krävs en examen från en teknisk universitets- eller högskoleutbildning i tre år. Det är en mer praktisk utbildning än till exempel den för att bli civilingenjör, som går på djupet i fler ämnen.

Share this post