Innehållsförteckning
Hur byggdes hus på 30 talet?
Vad kännetecknar 30-talshus?
- På 30-talet kom den strama funktionalismen och fönstren hade inte längre spröjs.
- Man eldade med ved, koks och kol, Vattenburen värme blev allt vanligare.
- Självdragsventilationen funkade bra, så länge man värmde huset genom eldning.
- Källaren användes inte som boyta på 30-talet.
När byggdes de bästa husen?
Boende i hus byggda efter 1985 är mest nöjda med ljudförhållandena i bostaden. NyproduktionNybyggt bäst. Vill du vara säker på att bo i ett hus med hyfsad ljudisolering bör du flytta till ett nybyggt hus byggt efter 1999.
Hur byggde man hus på 1940 talet?
De flesta hus byggdes med källare. Där fanns värmepannan och där förvarades även bränslet; kol, koks eller ved. Fasaden bestod oftast av träpanel och på taken låg lertegel. Lycklig var den som kunde flytta ut familjen från den trånga och omoderna lägenheten i stan till ett ljust och funktionellt egnahem.
Hur såg husen ut på 50 talet?
Fasaderna var ofta i trä, eller puts på det nya materialet lättbetong och fram emot slutet av 50-talet blev det vanligt med tegel. Annars förknippar många 50-talshus med eternitplattor (asbestcement). Fönstren var något indragna i fasaden. Funktionalismen (funkis) hade nu satt sin prägel på husen under många år.
När byggdes sekelskifteshus?
När man söker på sekelskiftesstil så inser man snabbt att det inte är någon enhetlig arkitektonisk stil utan är en samling av olika stilar ungefär från 1880-talet och fram 1920-talet. Förutom att sekelskiftesstil är minst tre olika slags stilar så skiljer sig stilarna dessutom åt mellan stadsmiljö och landsbygd.
Vilka hus ska man undvika?
Här får du veta vad du ska se upp med när du letar efter drömhuset, så att du inte råkar ut för obehagliga överraskningar efter köpet.
- Hustyper – vilka risker finns?
- Gamla hustyper – över 100 år.
- 30-talhus – problem som är vanliga.
- 50- och 60-talshus – problem som är vanliga.
- 70-talshus – problem som är vanliga.
Hur har husen utvecklats?
1950-talet. Kriget var över, men enplanshus med källare var även fortsättningsvis den vanligaste hustypen. Med det stabiliserade världsläget och en växande ekonomi blev husen dock större. Karaktäristiskt för husen var åttakantiga fönsterrutor, och fönster som var utskjutna från fasaden.