Populära

Hur deklarera sjukvardsforsakring?

Hur deklarera sjukvårdsförsäkring?

Förmånen värderas till arbetsgivarens kostnad för försäkringen, dvs. normalt premien för försäkringen. Den skattepliktiga förmånen av en sjukvårdsförsäkring som omfattar både skattepliktiga och skattefria insatser kan schablonmässigt beräknas till 60 procent av försäkringspremien.

Hur mycket avdrag enskild firma?

Förutsättningen är då att du arbetar minst 800 timmar. I en egen fastighet får du göra avdrag enligt schablon med 2 000 kronor per år. Om du arbetar i en hyreslägenhet eller bostadsrätt är avdraget 4 000 kronor per år.

Hur gör man avdrag i deklarationen enskild firma?

Vad får man göra avdrag för? Du får göra avdrag för alla varor och tjänster som används för att tjäna pengar i företaget. För småföretagare, och framförallt enskilda firmor, är gränsen mellan firman och privatliv ofta suddig och en del inköp kan användas i företaget såväl som privat.

Är sjukvårdsförsäkringen avdragsgill?

Ja, kostnaden för sjukvårdsförsäkring är avdragsgill. Den delen är skattefri. Övriga delen av försäkringen ska däremot förmånsbeskattas med 60% och innebär bl. a. kostnader för läkemedel, operation och vård på sjukhus.

Hur bokförs en sjukvårdsförsäkring?

En kostnad för en skattepliktig förmån av sjukvårdsförsäkring avseende anställda redovisas i kontogrupp 76. En utgift för en enskild näringsidkare, en delägare i ett handelsbolag eller en delägare i ett kommanditbolag avseende en sjukvårdsförsäkring bokförs som ett eget uttag i kontogrupp 20.

Vad är schablonavdrag enskild firma?

Schablonavdrag. För enskild näringsverksamhet är egenavgifter och särskild löneskatt avdragsgilla i deklarationen. Du får därför göra ett schablonavdrag för beräknade egenavgifter i din näringsbilaga (NE). Därefter får du via slutskattsedeln reda på dina exakta egenavgifter för året.

Hur gör jag avdrag i deklarationen?

Du som ska begära avdrag för resor till och från arbetet men inte göra några andra ändringar, kan deklarera på något av följande sätt:

  1. i appen Skatteverket.
  2. i e-tjänsten (fungerar bäst via dator)
  3. på pappersblanketten.

Share this post