Innehållsförteckning
Hur förändrades hinduismen?
Den klassiska hinduismen växte fram omkring 500 f Kr, då den norra delen av Indien förändrades. Invånarnas intresse för den härskande vediska offerreligionen minskade och nya läror, bland andra buddismen, påverkade samhället. Hinduismen fick därefter en mer filosofisk inriktning; ett sökande efter sanning och mening.
Vilka heliga platser finns inom hinduismen?
Det finns traditionellt sju städer i Indien som ger frälsning: Ayodhya (Rama), Mathura (Vishnu), Haridwar (Shiva), Varanasi (Shiva), Kanchi, Ujjain, och Dwarka. Exempelvis i Varanasi är det så att ingen som dör där kommer till helvetet.
Vad heter hinduismens Samlingshus?
Hinduer behöver inte besöka ett tempel för att be. De flesta hinduiska familjer har ett husaltare där de kan offra och be till sina gudar.
Hur formades hinduismen?
Det finns ingen person – ingen Jesus, Muhammed eller Buddha – som har grundat hinduismen, istället uppstod den i mötet mellan två kulturer. På 2500-talet före vår tideräkning utvecklades den ena av kulturerna, Induskulturen, i området runt Indusfloden. Induskulturen är som störst mellan 2600 och 1900 fvt.
Hur fungerar hinduismens gudstro?
För en hindu är Gud och världsalltet ett och samma. Brahman (världssjälen) genomsyrar allt. Gud finns därför också inom oss själva och i allt annat levande. Det gudomliga inom oss själva kallas för Atman och kan liknas vid vår själ.
Vad betyder Sanatana?
Sanatana Dharma/ den eviga lagen/(sanningen) Sanatana Dharma är vad hinduister kallar sin religion. Översätter man ordet betyder det ungefär ”den eviga läran” eller ”det rätta sättet att leva”.
Hur skiljer sig hinduismen från andra religioner?
Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden.