Innehållsförteckning
Hur förorenad är luften?
Luftföroreningarna innehåller ett stort antal föroreningar som kan förekomma som gaser eller partiklar i luften. De vanligaste luftföroreningarna består av kväve- och svaveloxider, marknära ozon samt svävande partiklar av olika storlek, ålder och sammansättning.
Hur påverkar partiklar oss?
Hos vuxna ökar exponering för partiklar risken både att drabbas av och att dö i sjukdomar i hjärta, kärl och luftvägar. Hjärtinfarkt, stroke och lungcancer utgör exempel på hälsoeffekter som kan knytas till exponering för luftföroreningspartiklar i tätorter.
Hur påverkar partiklar miljön?
Luftföroreningarna påverkar naturen och miljön genom att ge upphov till: inverkan på molnbildning och strålningsbalans i atmosfären. dis och dålig sikt. försurning av vatten och mark.
Vad leder förorenad luft till?
Trafiken orsakar utsläpp av gaser och partiklar från förbränning i motorn samt partiklar från förslitning av bromsar, hjul och vägbana. Luftföroreningarna påverkar både människors hälsa och miljön. De är kopplade till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar.
Hur bildas partiklar?
Partiklarna bildas vid slitage av däck, vägar och bromsar, samt vid förbränning och när gaser från förbränningen kondenseras. Vid inandning kan de luftburna partiklarna ge skadliga hälsoeffekter och påverka både andningsorgan samt hjärt- och kärlsystemen.
Hur påverkas människan av kväveoxider?
Begreppet kväveoxider innefattar både kvävemonoxid, NO, och kvävedioxid, NO2. Kväveoxider har negativa hälsoeffekter och påverkar andningsorganen. Främst hos känsliga personer med till exempel astma. Kväveoxider bidrar också till övergödning och försurning av skog, mark och vatten.
Vad består en partikel av?
Subatomär partikel[redigera | redigera wikitext] I begreppet ingår bland annat de tre partikeltyper som bygger upp atomer: elektroner, protoner och neutroner, där de två senare i sin tur består av de likaledes i begreppet ingående kvarkarna. Alfapartikeln, deuteronen och de andra nukliderna är också subatomära.