Innehållsförteckning
Hur går det till när vi lagrar information i långtidsminnet?
Långtidsminnet är den del av minnet dit den långvariga lagringen av information blir överförd från korttidsminnet (arbetsminnet). Lagringen är beroende av hur viktigt stoffet är och hur mycket det bearbetas. Långtidsminnet byggs upp av hierarkiska minnesrepresentationer, ”minnesmodeller”.
Hur länge minns man?
Att barnet nu tänker i form av berättelser om sina personliga upplevelser gör att deras minnen kan plockas fram även när man blivit vuxen. Men förmågan att minnas är inte statisk. Treåringar minns sådant som hände när de var 18 månader och ungdomar kommer oftare än vuxna ihåg vad som hände på deras 3-årskalas.
Vilka är våra delar i Minnesprocessen och var lagras minnet?
Den första kallas dendrit och tar emot signaler. Den andra är själva cellkroppen med cellkärnan där genomet ligger. Den tredje är axonet som är ett utskott från nervcellen som leder bort signaler till andra nervceller. Signaler kallar man också för nervimpulser.
Vilka är de fyra delarna av långtidsminnet?
Långtidsminnet delas vidare in i fyra delsystem; procedurminnet, det perceptuella minnet, det semantiska minnet och det episodiska minnet.
- Procedurminnet är det äldsta och mest basala långtidsminnessystemet.
- Det perceptuella minnet används för att identifiera objekt så att vi kan navigera oss i vår omgivning.
Hur mycket information kan vi lagra i korttidsminnet?
Korttidsminnet gör allt detta men håller bara kvar en information upp till ca 30 sekunder och det kan bara lagra mellan 5-9 informationsenheter. Det är lättare att dela in tex siffror som vi ska komma ihåg i enheter om fyra än att komma ihåg dem på en lång rad.
Hur mycket information kan en hjärna ta in?
Det finns ingen övre gräns när det kommer till hur mycket information hjärnan klarar att ta in. Däremot klarar hjärnan inte av för många uppgifter samtidigt utan koncentrerar sig på ett sinne i taget.
Hur fungerar Minnesprocessen?
Vi uppfattar informationen via våra sinnen; syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Ju fler sinnen som är inblandade i minnesprocessen desto lättare blir det att minnas. En lukt kan förstärka minnet av en händelse och man kan själv förstärka en minnesbild genom att till exempel skriva ner något man hör.