Hur gör du när du byter urinuppsamlingspåse på en person som har Suprapubisk kateter?
Tillvägagångssätt
- För att underlätta byte bör patientens urinblåsa vara fylld.
- Tvätta rent runt kateterns ingångshål med tvål och vatten eller kompress fuktad med natriumklorid.
- Töm kateterballongen med hjälp av en injektionsspruta 10 mL.
- Dra ut den gamla katetern.
- Fyll ingångshålet med gel, cirka 5 gram (mL).
Hur kissar man efter operation?
Vi behöver kontrollera din urinproduktion efter operationen eftersom vissa av de läkemedel som används kan påverka förmågan att tömma urinblåsan. Känner du dig inte i behov av att tömma urinblåsan gör vi en kontroll med en ultraljudsapparat. Om det finns mycket urin i blåsan hjälper vi dig till toaletten.
Hur byter man en Kateterpåse?
Om du blivit ordinerad att ha katetern öppen ska den vara kopplad till en urinuppsamlingspåse dygnet runt. Påsen ska vara tömbar med ventil i botten. Du byter påsen 1 gång per vecka eller tidigare vid behov. Nattetid kan en urinuppsamlingspåse med lång slang kopplas till den korta påsen.
Hur gör man en Blåssköljning?
Fyll en steril skål med steril natriumklorid och dra upp i spolsprutan. Spruta försiktigt in 10-20 mL och kontrollera att sköljvätskan går att föra in och att den lätt rinner ut. Fyll urinblåsan med 60-100 mL. Fyllnaden ska inte orsaka smärta.
Kan inte kissa efter operation?
Orsaken till eventuellt vattenkastningsproblem är att narkos eller bedövning kan försvåra tömningsförmågan. Vi vill undvika att blåsan står utspänd då detta kan försvaga muskulaturen i blåsväggen. Om blåsan blir överfull är det svårt att kissa själv och man måste få hjälp med detta på sjukhuset.
https://www.youtube.com/watch?v=9qDPKh81EG8
Hur stor är en kateter?
Storleken anpassas för att tömma ut urinen effektivt. Det finns katetrar som är 40 centimeter långa och de som är cirka 25 centimeter. Den längre är vanligast, men om du tror att den korta katetern är bekvämare för dig går den också bra.