Innehållsförteckning
Hur gör man pengar?
Alla svenska sedlar tillverkas på Tumba Bruk utanför Stockholm. Man använder råbomull för att producera en speciell pappersmassa som gör sedlarna tåligare än om de var gjorda av vanligt papper. Det finns flera säkerhetsdetaljer som ska göra sedlarna extra svåra att förfalska.
Kan man använda en söndrig sedel?
Med en sedel som är endast lindrigt skadad går det att betala på normalt sätt. En riven sedel är giltig som betalningsmedel, om delarna har sammanfogats med tejp och om mottagaren enkelt kan identifiera sedeln som äkta.
Vad gör man pengar av?
Innehållet i svenska sedlar är huvudsakligen, bomull (cellulosa), syntetiska polymerer, såsom polyester, vatten och titandioxid. Sedlarna trycks med sedeltrycksfärger på sedelpapper.
En centralbank, som svenska Riksbanken, trycker nya sedlar eller präglar mynt. Men sedlar och mynt utgör bara en bråkdel, cirka en tjugondel, av den totala mängden pengar i omlopp. Nästan alla pengar skapas elektroniskt. Elektroniska pengar skapas i princip uteslutande som skuld.
Hur förändras penningmängden?
Penningmängden ökas genom ett samspel mellan centralbanken, som har monopol på att trycka sedlar och mynt, och privatbankerna, som ökar penningmängden genom utlåning mot säkerhet. Säkerheter för dessa skulder kan vara till exempel bostäder och aktier.
Hur minskas penningmängden?
För att minska M2-penningmängden i en ekonomi kan en centralbank exempelvis utfärda obligationer eller andra statsstödda värdepapper. Köparna av värdepapperna lånar på så sätt ut pengar till staten. Därmed utökas centralbankens penningreserver med hjälp av pengar som redan finns i omlopp i ekonomin.
Hur mycket har penningmängden ökat i Sverige?
Sveriges penningmängd har ökat 30 procent Av de 58 länder som är med i mätningen har Sverige med hela 30 procent den nionde största tillväxten i penningmängden under perioden. Det är bara USA, av de större länderna, som ligger snäppet över Sverige. Japan har exempelvis bara en penningmängdsökning på 10 procent.