Innehållsförteckning
Hur kan man äta hälsosamt?
Hitta på sidan
- Tio råd för att äta hälsosamt och näringsriktigt.
- Ät mycket frukt och grönt.
- Fisk innehåller nyttiga fetter.
- Välj livsmedel med fullkorn.
- Ät inte ris varje dag.
- Byt onyttigt fett mot nyttiga varianter.
- Välj nyckelhålsmärkta mejeriprodukter.
- Minska mängden rött kött och charkprodukter.
Vad kan bidra till en bra Måltidssituation demens?
Det krävs kunskap, engagemang och lyhördhet för att lösa de problem som kan uppstå och för att måltidssituationen ska bli så bra som möjligt. Genom att lära känna personen med demenssjukdom och hennes speciella behov kan du göra det lättare och trevligare för henne att äta.
Hur många elever äter inte skolmaten?
NT:s undersökning visar att nästan hälften av eleverna i nian inte äter skolmat varje dag. Bara en fjärdedel tycker att maten är god. Enligt Lantmännens undersökning, som gjordes tidigare i år, är tre av fyra elever i Sverige nöjda med skolmaten. Undersökningen bygger på svaren från 500 svenska skolbarn mellan 7–15 år.
Vad leder dålig skolmat till?
Hunger, koncentrationssvårigheter och låga resultat ät tre konsekvenser av dålig skolmat. Mat som inte smakar, mat som inte ger den energi vi behöver. Mat som helt enkelt inte äts eller uppskattas av eleverna.
Hur ska man äta klimatsmart?
Fyra sätt att äta för en levande planet
- ÖKA – ät mer från växtriket! Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein.
- MINSKA – ät mindre men bättre kött.
- VÄLJ – svenskt, certifierat eller miljömärkt.
- SLUTA – släng ingen ätbar mat.
Varför ska man äta klimatsmart mat?
Ät mer växtbaserad mat Det beror på att uppfödning av köttdjur står för en överskuggande del av klimatutsläppen. I Sverige konsumerar vi i genomsnitt 82 kilo kött per person och år (2019, slaktvikt). Sedan 1990 har vi ökat mängden kött vi konsumerar med omkring 27 procent (2019).
Vad kan man göra för att vara klimatsmart?
Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.