Innehållsförteckning
Hur kan vi arbeta med skönlitteratur i klassrummet?
Läraren kan med hjälp av högläsningen hjälpa elever att tänka högt vid olika tillfällen under läsningens gång och visa eleverna hur de kan vara aktiva och konstruktiva. Genom att stanna upp flera gånger i texten och ställa frågor kan eleverna få kunskap om nya ord och begrepp.
Hur påverkar skönlitteratur oss?
Skönlitteratur påverkar också våra känslor och får oss att uppleva liv vi aldrig levt och vidgar dessutom vårt universum så att vi får vidare perspektiv att förhålla oss till. Ytterligare tre teoretiska perspektiv, nu psykologiska, uppmärksammas.
Vad gör litteraturen med oss?
Litteratur förbättrar ditt välbefinnande Förutom att expandera ditt tänkande, din kunskap, empati och kommunikationsförmåga bidrar böcker till ditt välbefinnande. Människan är till sin natur självmedveten, vilket innebär att du oundvikligen reflekterar över ditt eget tillstånd och medvetande.
Hur kan man skriva skönlitteratur?
Därför har vi på Vulkan tagit fram tio tips för att skriva skönlitteratur (även om många av tipsen även passar för andra typer av böcker).
- Skriv.
- Bestäm dig för vad du vill skriva.
- Skapa en storyline.
- Sök efter inspiration.
- Skapa rutiner i vardagen.
- Gör annat än att skriva.
- Tänk på läsaren.
- Bearbeta texten.
Vad kan litteraturen ge?
Det finns många svar på vad som kan göra läsandet av skönlitteratur ”nyttigt”: det sägs vara allmänbildande, förfina språkkänslan, ge förbättrad textförståelse och så vidare. Ett svar som tycks ligga många varmt om hjärtat handlar dock om litteraturens eventuella förmåga att öka vår förståelse för andra människor.
Varför skönlitteratur Skolverket?
Lärare kan med stor framgång använda skönlitterära texter i andra skolämnen än svenska. Det är huvudbudskapet i Mary Ingemanssons Lärande genom skönlitteratur: Djupläsning, förståelse, kunskap som vänder sig till lärarstudenter och lärare i grundskolans olika ämnen.