Populära

Hur kom Kvinnokonventionen till?

Hur kom Kvinnokonventionen till?

Kvinnokonventionen, eller CEDAW (Convention on the Elimination of all Forms of Discrimination against Women) som den ofta förkortas till, antogs av FN:s generalförsamling 1979. Det är en av FN:s nio kärnkonventioner och efter Barnkonventionen den som flest länder har skrivit under.

Vad är syftet med Kvinnokonventionen?

Syftet med Kvinnokonventionen är att eliminera alla former av diskriminering av kvinnor och på så sätt garantera att kvinnor har samma fri- rättigheter som män. Kvinnokonventionen är en av FN:s nio kärnkonventioner för mänskliga rättigheter. Det är den mest undertecknade konventionen efter Barnkonventionen.

När skapades Kvinnokonventionen?

1981 träder Kvinnokonventionen (CEDAW) i kraft i Sverige. 1982 FN:s kommitté för avskaffande av diskriminering av kvinnor bildas. 1993 Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor antas. 1994 En särskild rapportör om våld mot kvinnor tillsätts.

När ratificerade Sverige Kvinnokonventionen?

Jämställdhet är en mänsklig rättighet! FN:s KviNNoKoNveNtioN brukar kallas den globala jämställdhetslagen. Den antogs 1979 och Sverige var första land i världen att ratificera den år 1980.

Vad är syftet med barnkonventionen?

Barnkonventionens syfte är att garantera alla barn deras mänskliga rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990.

Hur många länder har ratificerat Kvinnokonventionen?

Kvinnokonventionen, ofta förkortad CEDAW av dess engelska namn (engelska: Convention on the Elimination of all Forms of Discrimination against Women), antogs av FN:s generalförsamling år 1979. Konventionen trädde i kraft i september 1981 och hittills har 188 stater ratificerat den.

Vilka länder är med i Kvinnokonventionen?

Konventionen trädde i kraft i september 1981 och hittills har 188 stater ratificerat den. En av de få stater som fortfarande inte har ratificerat konventionen är USA. Kvinnokonventionen innehåller 30 artiklar som rör kvinnans rättigheter inom alla områden.

Share this post