Hur kommer det sig att solen och de andra stjärnorna lyser Var kommer ljuset ifrån?
Solen består till största delen av väte. Och när väteatomer genomgår fusion, bildas helium. Men inte bara det. När fusionen förvandlar lätta grundämnen till tyngre, frigörs också mycket stora mängder energi, i form av ljus, värme och strålning.
Hur varierar solens upp- och nedgång mellan årstiderna?
Riktningen till solens upp- och nedgång varierar från plats till plats, och varierar också på samma plats mellan årstiderna. Om man som exempel tittar från Stockholms horisont, så går solen upp vid kompassriktningen 88° och ner vid 271° under vår- och höstdagjämningen, alltså nästan öst (90°) respektive väst (270°).
Hur lång tid tar det att nå solen?
Om man skulle ta en bil med obegränsad bränsletillgång och köra den med en hastighet av 100 kilometer i timmen, 24 timmar om dygnet, så skulle det ta ungefär 170 år att nå solen. Ljuset från solen färdas med en hastighet av 299 792 kilometer per sekund och når jorden på lite drygt 8 minuter.
Vad är en stjärna i solsystemet?
Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman. Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden (Tellus), samt fem dvärgplaneter, rör sig i elliptiska omloppsbanor runt solen.
Vad händer i solens inre Hur skapas solstrålning och vad består den av?
Ljus och temperatur Fusionsprocessen upprätthåller den höga temperaturen i solens inre. Fusionen producerar dessutom en stor mängd energirika fotoner (gamma- och röntgenstrålning), som så småningom ger vårt solsken. På väg ut ur solen påverkas fotonerna av joner i solens materia genom absorption och spridning.
I vilket väderstreck står Polstjärnan?
Det är den enda stjärna som står stilla och den befinner sig alltid exakt ovanför Nordpolen. Ser du Polstjärnan så vet du var norr ligger. Men Polstjärnan kan vara svår att hitta, den ser likadan ut som tusen andra stjärnor på himlavalvet.