Innehållsförteckning
Hur lagrar man kärnkraft?
Använt kärnbränsle måste först förvaras under cirka ett år i bassänger vid kärnkraftverken. Där kyls bränslet ner samtidigt som vattnet skyddar mot strålningen. Efter ett år har aktiviteten sjunkit så pass mycket att bränslet kan transporteras till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn.
Vad gör man med det radioaktiva avfallet?
Detta avfall gjuts in i betongkokiller och körs sedan till SFR, slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall som finns i anslutning till Forsmarks kärnkraftverk. Det högaktiva avfallet utgörs av det använda reaktorbränslet.
Hur länge är kärnbränsle farligt?
Den största delen av avfallets radioaktivitet har försvunnit på några hundra år. Sedan 1988 slutförvaras det kortlivande låg- och medelaktiva avfallet i anläggningen Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. SFR ska vara säkert i 10 000 år.
Var slutförvaras kärnbränsle?
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bedriver sedan mitten av 1980-talet ett slutförvar för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall i en bergförlagd anläggning (SFR) i Forsmark.
Slutförvaret i Forsmark omfattar 500 tunnlar på 500 meters djup i urberget. Slutförvaret ska rymma 12 000 ton använt kärnbränsle förpackat i 6 000 kopparkapslar. KBS-3-metoden är utvecklad i Sverige och är en världsledande teknik för att ta hand om kärnavfallet.
Vad är kärnkraftsavfall?
Vid användningen av kärnenergi och tillverkningen av kärnvapen uppstår stora mängder radioaktivt avfall, som på grund av sitt ursprung kallas för kärnavfall.
Varför kan det bli svårt att datera saker med radioaktiva metoder i framtiden?
Ytterligare ett problem är förorenat material. Många äldre fynd av båtar som gjorts i Sverige före C14-metodens genombrott är idag omöjliga att datera, då de impregnerats med organiska oljor.
Hur länge strålar kärnavfall?
Slutförvaret i Sverige planeras för att radioaktiviteten skall klinga av så att den motsvarar strålningen från omgivande berggrund, vilket tar cirka 100 000 år.
Hur påverkades Sverige av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl?
Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 fick delar av Sverige nedfall av framför allt radioaktivt jod och cesium genom regnet. Nedfallet var mycket ojämnt fördelat. De områden som drabbades värst var stora delar av södra och mellersta Norrland, från norra Uppland och Västmanland till och med Västerbotten.
Vad kan man använda uran till?
Uran är det ämne som används som kärnbränsle i de flesta kärnkraftreaktorer i världen, och i alla svenska reaktorer. Det är en lång process från brytning av uranmalmen tills det utbrända bränslet hamnar i ett slutförvar i Sverige. Processen går via anrikning, bränsletillverkning och reaktordrift.